×

Recensie

Roots

07 augustus 2018

Dawn Landes

Meet Me At The River

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Yep Roc Records

Meet Me At The River Dawn Landes Roots 4 Dawn Landes – Meet Me At The River Written in Music https://writteninmusic.com

De in Louisville, Kentucky opgegroeide Dawn Landes verhuist naar New York  waar ze zich op de campus van  de  plaatselijke Universiteiten als folkartieste profileert, naast uitstapjes naar andere universiteiten. De combinatie met een opleiding als klankingenieur opent nieuwe perspectieven, die benut de jongedame als multi-instrumentaliste op enkele langspelers die haar veelzijdigheid illustreren, Daarnaast is ze betrokken bij studiosessies van Philip Glass  en generatiegenoten als Will Oldham, Justin Townes Earle en Josh Ritter. Landes was achttien maanden de vrouw van Josh Ritter en na Bluebird, haar break-up plaat, volgt een lange stilte.

Ondertussen is ze gehuwd met songwriter Creighton Irons en moeder van een dochtertje. In Nashville zoekt Landes Red Foster op, de legendarische songwriter, producer en de man achter Monument Records, cruciaal bij Roy Orbison, Dolly Parton, Tony Joe White en Kris Kristofferson, hij zat overigens samen aan de schrijftafel voor Me And Bobby Mc Ghee . De ontmoeting met de ondertussen 87-jarige Foster resulteerde in een sessie in Nashville. Omringd door gereputeerde sessielui als Charlie McCoy, pianist Bobby Wood, Russ Pahl aan de pedalsteel en Eddy Bayers aan de drumkit, wordt een ouderwets, lekker country sfeertje gecreëerd.

In de staart van Meet Me At The River vinden we na de huppelende countryfolk van Keep On Moving enkele bijzonder fijne reprises van de country folkman Jimmy Driftwood. Met haar wonderlijke stem  brengt Landes een goddelijke interpretatie van My Church en het door een jankende fiddle, donkere percussie en de harmonica van McCoy aangestuurde What Is the Color of  the Soul Of Man? heeft een onderhuidse spanning en de sociaal geëngageerde thematiek klinkt na ruim vijfenveertig jaar relevanter dan ooit.

Toch even in de platenkast gedoken om het originele uit  Voice Of The People gelichte duo, dat Driftwood in ’62 onder hoede van Foster vastlegde, nog eens te beluisteren. In dezelfde kast tref ik Bobby Bare aan. Dat is eveneens een legendarische countryman en generatiegenoot van Foster die we in het afsluitende duet I Don’t Dance horen, knappe doorleefde parlando op de juiste twang- en pedalsteel tonen.

En die sfeer is onveranderlijk aanwezig op de overige door Landes zelf aangeleverde songs. Na het melancholische Meet Me at the River gaan we op reis naar Memphis en New Orleans met  Dr.John op de autoradio in Traveling. Als de uit duizenden herkenbare harmonica van McCoy Why They Name Whiskey  After Men op gang trekt, zingt Dawn haar liefdespijn van zich af en dat gebeurt met een authentieke country snik die in de mooie pianoballade Old Memories en een geheel akoestisch What Will I Do terugkeert.

Landes is een onvervalste ‘Southern Girl’ en die dames hebben blijkbaar een onnavolgbare veerkracht om die problemen te overwinnen, in het geval van de getalenteerde Landes met  geïnspireerde muziekjes. Het authentieke countryfolkpareltje Meet Me At The River krijgt een plaatsje in mijn platenkast vlak naast k.d. Lang en dicht bij Loretta Lynn. 1. Meet Me At The River
 2. Traveling
 3. Why They Name Whiskey After Men
 4. Old Memories
 5. Wind And Rain
 6. What Will I Do
 7. Southern Girl
 8. How To Say “I Love You”
 9. Keep On Moving
 10. My Church
 11. What Is The Color Of The Soul Of Man
 12. I Don't Dance