×

Recensie

Roots

28 mei 2013

Dawes

Stories Don't End

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: HUB

Stories Don't End Dawes Roots 4.5 Dawes – Stories Don’t End Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun derde album Stories Don’t End maakt Dawes wederom een grote stap voorwaarts. In de productie van de Jacquire King heeft de band nu ook een wat dikkere sound. Het komt de sterke songs zeer ten goede.

De groei van de band van debuut North Hills (2009) naar Nothing Is Wrong (2011) was al een zeer grote. Producer Jonathan Wilson liet de band in zijn studio tot een glorieuze sound komen die zowel vintage jaren 70 L.A./Laurel Canyon als volledig van nu was. Met het robuustere Stories Don’t End maakt de band nog meer indruk dan de vorige albums. Aan de volledig aan vroege Jackson Browne verwante sound (zanglijnen, melodieën en zelfs arrangementen) heeft de band een volledig eigen draai gegeven die van mijlenver herkenbaar is.

Zanger/gitarist en songschrijver Taylor Goldsmith heeft een briljante hand van songs schrijven. Pakkende melodieën, geweldige zanglijnen en mooie persoonlijke dan weer oberserverende teksten. Songs ook die per album sterker worden. Daarnaast heeft hij de juiste muzikanten om zich heen die zijn songs perfect aanvoelen, ze steeds de juist power of diepte geven en daarmee de perfecte basis leveren waarover Goldsmith zijn geweldige stem tot grote hoogte kan laten komen. Just Beneath The Surface (zowel de fijn robuuste openingssong als de prachtig ingetogen encore), Just My Luck, Someone Will, de instant live kraker Most People, Bear Witness, het magistrale Something In Common, het titelnummer en Side Effects zijn supergoede songs die zich gelijk in je hoofd nestelen. Songs ook die bij elke nieuwe beluistering nog meer intrigeren.

Stories Don’t End is een album dat een heel groot publiek verdient. Dawes is een steeds indrukwekkender band aan het worden die met elk album aangeeft tot een van de grootste bands van Amerika te behoren. De songs die Taylor Goldsmith schrijft behoren al tot het allerbeste wat Amerikaanse muziek momenteel te bieden heeft. 1. Just Beneath The Surface
 2. From A Window Seat
 3. Just My Luck
 4. Someone Will
 5. Most People
 6. Something In Common
 7. Hey Lover
 8. Bear Witness
 9. Stories Don't End
 10. From The Right Angle
 11. Side Effects
 12. Just Beneath The Surface (Reprise)