×

Recensie

20 mei 2019

David Sylvian

Gone To Earth (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

Gone To Earth (vinyl reissue) David Sylvian Alternative 4.5 David Sylvian – Gone To Earth (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Gone To Earth, het derde solo album van David Sylvian was wederom een muzikale uitdaging. Als dubbelalbum verschenen liet het een wederom muzikaal onderzoekende Sylvian horen met net als de eerste twee soloalbums een super interessante lijst aan meewerkende muzikanten.

Alchemy: An Index of Possibilities bleek een voorbode van nieuwe muzikale wegen ontdekken voor Sylvian. Het was een periode waarin hij zijn stem, toch door velen als zijn handelsmerk gezien, minder interessant vond en juist door meer instrumentale composities te schrijven afstand kon nemen van alles wat hij daarvoor gedaan had. Voor Gone To Earth koos hij ervoor één album met songs te maken en één album met instrumentale composities.

Hij nodigde daarvoor in de Manor Studio’s in Oxfordshire, gitarist Robert Fripp, zijn broer en drummer Steve Jansen, gitaristen Phil Palmer en Bill Nelson, bassist Ian Maidman, hoornist Kenny Wheeler, pianist John Taylor, oud Japan maatje en toetsenman Richard Barbieri, saxofonist Mel Collins en pedal steel speler B.J. Cole uit. Een mooi bont gezelschap vanuit verschillende muzikale hoeken.

david

Gone To Earth is daardoor een fascinerend album en een belangwekkende nieuwe muzikale stap voorwaarts voor Sylvian. Een aantal van zijn klassieke songs staan er ook zeker op. Het funky Taking The Veil, waarmee het album opent, en ook het dromerige Before the Bullfight, River Man en het fraai gedragen Silver Moon zijn absolute klassiekers. De andere songs, hoewel wat minder bekend, zijn al net zo mooi en bijzonder.

Prachtig gespeeld en gezongen songs zijn het, vol prikkelende arrangementen waar ook steeds meer referenties naar jazz zich openbaren. Iets waar Sylvian reeds op Brilliant Trees mee gestart was. De vrijheid die de ware jazzmuzikanten van nature in zich hebben gecombineerd met groot vakmanschap sluit dan ook naadloos aan op de muzikale experimenteerdrift die in Sylvian huist.

Hoe mooi het eerste album ook is met Sylvian mooier zingend dan ooit en die steeds weer prachtige begeleiding en diepgang is het die tweede instrumentale plaat van Gone To Earth die deze derde van Sylvian zo bijzonder en spannend maakt. Naar ambient landschappen getrokken stukken zijn het, die niet alleen intrigeren maar ook emotioneren.

Hoe bloedmooi is Answered Prayers wel niet? En het door Fripp’s gitaarspel gedragen Camp Fire: Coyote Country? Met A Bird Of Prey Vanishes Into A Bright Blue Cloudless Sky gaat Sylvian nog weer even muzikaal vele stappen verder. Verwarrende, ontvreemdende klankkleuren zijn het. Daarnaast is dan juist het prachtige Home een bijna terugkeer naar het geluid van de laatste Japan albums. Je kunt bijna het moment dromen waar Sylvian ‘normaal’ zou invallen.

Heel bijzonder is ook de wederom door Fripp gedragen slotcompositie Upon This Earth waar de legendarische schrijver Robert Graves (beroemd geworden door het boek I, Claudius, waar later de vermaarde tv serie op gebaseerd werd, en Goodbye To All That, het ultieme boek over de Eerste Wereldoorlog) zijn stem aan heeft geleend.

Gone To Earth is een bijzonder derde album. Een album waar je, je 33 jaar na dato, nog steeds over kunt verwonderen. Waar menig artiest teveel nadenkt over dat ‘moeilijke’ tweede of ‘definiërende’ derde album ging Sylvian gewoon zijn volledig eigen muzikale weg. Uitproberen en ontdekken met de muzikanten die hem uit zouden dagen en nieuwe muzikale wegen zouden doen laten bewandelen. Wederom is de missie op Gone To Earth volledig geslaagd.

Gone To Earth (1986) is na Brilliant Trees (1984) en Alchemy – An Index Of Possibilities (1985) het derde soloalbum van David Sylvian dat nu opnieuw op vinyl is uitgegeven. Zijn vierde soloalbum Secrets Of The Beehive (1987) sluit daar nog op aan. Sylvian besloot om samen met ontwerper Chris Bigg al het artwork te herzien en de eerste vier albums met nieuwe hoezen uit te brengen. In werkelijk schitterende nieuwe uitgaven in klaphoezen (behalve Alchemy), veel nieuwe foto’s en uitgebreide teksten op de binnen hoezen en, allerbelangrijkst natuurlijk, de muziek volgens de zo uitstekende remasters uit 2003 en op 180 grams geperst.

Tracklisting Gone To Earth (vinyl reissue):
Side A:

 1. Taking The Veil
 2. Laughter and Forgetting
 3. Before The Bullfight
 4. Gone To Earth

Side B:

 1. Wave
 2. River Man
 3. Silver Moon

Side C:

 1. The Healing Place
 2. Answered Prayers
 3. Where The Railroad Meets The Sea
 4. The Wooden Cross
 5. Silver Moon Over Sleeping Steeples

Side D:

 1. Campfire: Coyote Country
 2. A Bird Of Prey Vanishes Into A Bright Blue Cloudless Sky
 3. Home
 4. Sunlight Seen Through Towering Trees
 5. Upon This Earth