×

Recensie

Roots

23 oktober 2018

David Olney

This Side or The Other

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Black Hen Records

This Side or The Other David Olney Roots 4 David Olney -This Side or The Other Written in Music https://writteninmusic.com

Diep in zijn hart is David Olney (23/3 1948 Rhode Island) een folksinger. Dat belet de in Nashville residerende songwriter niet om zijn zich met een meer gevarieerd muzikaal palet in te laten. Uitbundige Honky Tonk blues, scherpe rootsrock en meer ingetogen akoestische reflecties worden geassimileerd in zijn ondertussen indrukwekkend oeuvre. Vooral Olney’s werk voor Philo, het met Rounder gelieerde folklabel, heeft eeuwigheidswaarde.

Op het uit ’91 daterende ‘Roses’ weet de man zich omringd door goed volk als Jim Rooney, Mike Henderson en Pat McLaughlin, terwijl de lovende hoesteksten aangeleverd werden door Townes van Zandt. Verwante songwriters als John Prine laten eveneens hun waardering blijken voor de songwriters capaciteiten van Olney.

Op zijn recente studiowerk krijgt hij overigens enige hulp van John Hadley die weerom opduikt in enkele songs als co-auteur. Olney toont zich andermaal een accuraat observator en dat resulteert in een uitermate bezield en doorleefd werkstuk. Op This Side or The Other vormen de talloze referenties naar muren de rode draad. Muren als symbool van de scheiding van geliefden in Wall,   letterlijk in Border Town.

Opvallend zijn de geïnspireerde harmonica bijdragen van Charlie McCoy, in combinatie met de fiddle van Ward Stout  een countryneske sfeer creërend in Always A Stranger. In Wall komt McCoys vibrafoonspel bij strak ritmische percussie en het alomtegenwoordige, resonerende snarenwerk van co-producer Steve Dawson. De grimmige sfeer in I Spy contrasteert fel met de titelsong, pedalsteel, vibrafoon en harmonica maar bovenal de zwoele harmoniezang van Anne McCue, die overigens samen met Hadley als co-auteur vermeld wordt, tilt This Side Of The Other en het fraaie, romantische buitenbeentje Open Your Heart (And Let Me In) op.

Tijdens andere passages flankeert gospelgetinte soul van de McCrary Sisters de minder toonvaste maar beklijvende zang van Olney. Luister maar eens naar een indringend Death Will Not Divide Us en She’s Not There. Een onverwachte interpretatie van de Zombies hit uit de jaren zestig wordt hier als afsluiter in een afwijkende donkere, rootsy bewerking gepresenteerd. Meesterlijke singer-songwriters stuff.  1. Always The Stranger
  2. Wall
  3. Border Town
  4. I Spy
  5. Running From Love
  6. This Side Or The Other
  7. Death Will Not Divide Us
  8. Open Your Heart (And Let Me In)
  9. Stand Tall
  10. She's Not There