×

Recensie

Alternative

02 juli 2013

David Lynch

The Big Dream

Geschreven door: Matteo Bennardis

Uitgebracht door: David Lynch Music Company

The Big Dream David Lynch Alternative 3.5 David Lynch – The Big Dream Written in Music https://writteninmusic.com

Als mensen de naam David Lynch horen, denken ze al snel aan de filmmaker. Dit is dezelfde persoon. De man die films maakte zoals The Elephant Man & Blue Velvet, is daarnaast een kunstenaar en muzikant. Toen hij in 2011 besloot meer van zijn talenten te ontdekken, ontwierp hij een club in Parijs en ontstond zijn eerste album: Crazy Clown Time.

Lynch is van nature erg experimenteel en dat is te zien in al zijn werken. Van zijn films tot zijn schilderijen, van zijn ontwerpen tot zijn muziek. The Big Dream past perfect in zijn straatje.

The Big Dream is het eerste nummer op zijn album en de typische David Lynch sfeer spat er vanaf. Een combinatie van lounge, ambient en een dromerige, langzame, hese stem. Door deze geluiden heeft het bijna iets hypnotiserends. Star Dream Girl doet er nog een schepje bovenop: Weer een schorre stem, langzame ambient en een opvallende hoofdrol voor de gitaar, die er vrolijk een uptempo blues ritme door speelt. En het gaat maar door met verrassingen: Last Call heeft veel weg van de muziek van Mount Kimbie, maar dan iets vertraagd.

De overige nummers zijn stuk voor stuk zeer ingewikkelde nummers die een wirwar aan blues gemixt met ambient en vertraagde jaren 60 rock laten horen. Een geluid wat je aan de ene kant laat wegdromen en aan de andere kant laat meeknikken met de blues gitaar. Het is een album dat vintage Lynch is, zonder voorkennis van de kunstenaar/filmmaker mis je een aanzienlijk en intrigerend deel. Hoewel The Big Dream zijn snellere en melodische momenten heeft, is een groot deel van het album zeer minimaal en experimenteel. Typisch zo’n album dat vaak geluisterd moet worden om te begrijpen hoe sterk het in elkaar zit. 1. The Big Dream
 2. Star Dream Girl
 3. Last Call
 4. Cold Wind Blowin'
 5. The Ballad of Hollis Brown
 6. Wishin' Well
 7. Say It
 8. We Rolled Together
 9. Sun Can't Be Seen No More
 10. I Want You
 11. The Line it Curves
 12. Are You Sure