×

Recensie

Alternative

08 maart 2018

David Byrne

American Utopia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

American Utopia David Byrne Alternative 3.5 David Byrne – American Utopia Written in Music https://writteninmusic.com

Fijn om David Byrne met American Utopia eindelijk weer eens op eigen kracht terug te hebben. Zijn laatste echte solo album Grown Backwards dateert alweer uit 2004.

Na samenwerkingen met Brian Eno (Everything That Will Happen Will Happen Today) in 2008, Norman Cook/Fatboy Slim (Here Lies Love) in 2010 en met St. Vincent (Love This Giant) in 2012 krijgen we met American Utopia dus eindelijk weer eens een echt David Byrne album. De eerste aanzet voor het nieuwe album werd gegeven toen vriend Brian Eno met een reeks beats gevoed door algoritmes aankwam en Byrne daarmee aan de slag ging. Die hij tijdens het proces, met de toevoeging van songstructuren en instrumenten, echt tot Byrne songs omgevormde.

Het wellicht meest opvallende aan American Uptopia is de titel van het album. De teksten zijn niet zozeer een registratie van de Trump tijden waarin we nu leven maar een voorbeschouwing van de wereld waarin we terecht zouden komen, aangezien de songs reeds twee jaar geleden werden geschreven.

Met het hoekig klinkende Dance Like This heeft een album een wat bizarre opener, niet bepaald een organisch klinkende track waar Byrne patent op heeft. Dat zet hij gelijk recht met het sterke Gasoline and Dirty Sheets met rake sax en harmonica. En hoewel Every Day Is A Miracle, zoals de titel al aangeeft, een wat naïeve popsong is, herpakt hij zich gelijk weer met Dog’s Mind. Met de tekst ‘A place where nothing matters/ Where the wheels of progress turn/Where reality is fiction/But the dogs show no concern’ zet hij de Amerikaanse situatie voor Trump wel heel strak neer. IJzersterke Byrne track.

Met This is That, de eerste samenwerking op het album met Daniel Lopatin, de man achter het geweldige Oneothrix Point Never, zet hij het album gelijk op scherp. Fijn prikkelende productie waar Byrne liefdevol op reageert en een erg mooie, tegelijk vernieuwende, Byrne track ontstaat. ‘That moment where the melody ends and the rhythm kicks in’ zingt hij als een ode aan de kracht van muziek. Het daarop volgende It’s Not Dark Up Here heeft die Afrika vibe die het oude Talking Heads zo prachtig kon domineren. Vintage Byrne en erg fijn.

Bullet is tekstueel een wat vervreemdende en muzikaal een song die pas halverwege goed op gang komt. Doing The Right Thing is dan weer van een geheel andere orde met zijn weelderige strijkers. Gevat in een weldadige sfeer en gelardeerd met een fijne zelf reflecterende tekst, direct verwijzend naar de titel, schiet de song in het tussenstuk naar heerlijk opwindende electronic beats om daarna prachtig in sfeer terug te komen. Absoluut een van de hoogtepunten van het album. Tijdloze song.

Everybody’s Coming To My House is Byrne zoals we hem de afgelopen decennia opnieuw hebben leren kennen. Gedreven op electronic beats in full swing en een excellente melodie en instrumentatie is dit een ideale popsong. Met ‘We’re only tourists in this life, only tourists but the view is nice’ als thema hebben Eno en Byrne een aantrekkelijke hit geschreven die in een normaal radiolandschap natuurlijk al weken te horen was geweest. Met Here sluit het album grandioos af. De samenwerking met Lopatin is de absolute attractie van American Utopia, je zou hopen dat de mannen dit hele album samen zouden hebben gemaakt. Lopatin is een meester in het creëren van vervreemdende electronic landscapes en deze sluiten briljant aan op muzikale denkwijzen en de stem van Byrne.

American Utopia klinkt vooral als een verzameling songs in verschillende sferen waarbij een coherente sfeer ontbreekt. Niet dat dit erg is, al helemaal niet omdat we al lange tijd snakten naar een nieuwe solo van Byrne maar het mag de volgende keer wel weer wat ambitieuzer over de hele linie. Je weet dat hij zoveel meer kan. Een heel album met Lopatin dan maar?  1. I Dance Like This
  2. Gasoline And Dirty Sheets
  3. Every Day Is A Miracle
  4. Dog's Mind
  5. This Is That
  6. It's Not Dark Up Here
  7. Bullet
  8. Doing The Right Thing
  9. Everybody's Coming To My House
  10. Here