×

Recensie

Rock

11 maart 2013

David Bowie

The Next Day

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Iso/Columbia

The Next Day David Bowie Rock 4 David Bowie – The Next Day Written in Music https://writteninmusic.com

The Next Day is, zonder twijfel, het meest verrassend aangekondigde album sinds heel lange tijd. De terugkeer van David Bowie kan aan de aandacht van niemand ontsnapt zijn.

Met de fraaie, sfeervolle single Where Are We Now? werd de terugkeer, op Bowie’s verjaardag, indrukwekkend bekend gemaakt. Met de voortreffelijke uptempo single The Stars (Are Out Tonight) werd daar een prima vervolg aan gegeven. Het wachten was daarna natuurlijk op The Next Day, het nieuwe album. Wat zou de sfeer en stijl gaan worden na 10 jaar stilte? Uit welke periode van zijn rijke carrière zou Bowie muzikaal gaan putten? De legendarische Berlijn periode zoals de tekst van Where Are We Now? aangaf? Of zou het album meer rafelige rock als The Stars (Are Out Tonight) gaan bevatten?

Om gelijk maar duidelijk te zijn: The Next Day is vintage Bowie waarbij hij vooral uit de latere perioden van zijn muzikale carrière put. De collectie songs die The Next Day herbergt schurkt meer tegen de albums aan die hij in de jaren 90 maakte, van de prachtsoundtrack The Buddha of Suburbia (1993) tot en met Reality (2003). Het album is daarbij wel meer coherent dan we van de albums uit die periode gewend zijn, of in herinnering hebben. Vreemd genoeg merk ik steeds bij het beluisteren van de albums uit die periode dat ze toch beter zijn dan ik toen door had. Bowie blijft een ongrijpbaar fenomeen die met albums als The Rise And Fall of Ziggy Stardust and the Spiders of Mars, Station To Station en zijn Berlijn trilogie zulke ongelooflijke meesterwerken maakte dat die kwaliteit bijna niet meer te evenaren valt.

Er valt hel veel te genieten op The Next Day. Zo zijn het geweldige, lekker stuiterende, titelnummer en het daarop volgende, lekker rafelig funky, Dirty Boys gelijk prima binnenkomers. Het heerlijk catchy The Stars (Are Out Tonight) sluit daar prima op aan. Ook het lekker stevige Love is Lost is overtuigend. Het fraaie Where Are We Now? is het eerste rustpunt op het album en het wordt eens te meer gewaar dat Bowie (nog) geweldig bij stem is. Het poppy Valentine’s Day klinkt daarna dan weliswaar een beetje te gemakkelijk maar het door drum ’n bass, in Earthling stijl, gedreven If You Can See Me overtuigt dan weer optimaal. Net als erg het sterke I’d Rather Be High, dat als een volgende single gelijk een dikke hit zou worden. Heerlijke gitaarloop, prima melodie en een geweldig zingende Bowie. Het daarop volgende Boss Of Me mag dan niet geheel overtuigen, het wordt wel opgevolgd door het prima Dancing Out Of Space. How Does The Grass Grow en (You Will) Set The World On Fire zijn dan weer toegankelijke rocksongs waarvan vooral in de eerste het heerlijke slot en bij de tweede het geweldige refrein zeer aanstekelijk werken. Met de erg mooie ballade You Feel So Lonely You Could Die en het volledig aan de meesterwerken Climate of Hunter en Tilt van legende Scott Walker (wellicht de allergrootste held van Bowie) gelieerde Heat sluiten het album uitstekend af. Bowie laat in deze songs nog maar weer eens horen dat hij op 66jarige leeftijd nog steeds geweldig bij stem is.

Op de deluxe editie van het album (de versie die je natuurlijk moet aanschaffen) staan nog 3 extra tracks. So She is een korte maar fijne extra, Plan is een instrumentale track die we al kenden omdat deze de clip van The Stars (Are Out Tonight) opent en het prima I’ll Take You There is een track die ook op het reguliere album indruk had gemaakt.

The Next Day is een Bowie album dat een fijne collectie songs herbergt. Een album dat overtuigt en dat Bowie in een keer, en volledig terecht, weer terug in de spotlights brengt. 1. The Next Day
 2. Dirty Boys
 3. The Stars (Are Out Tonight)
 4. Love Is Lost
 5. Where Are We Now?
 6. Valentine's Day
 7. If You Can See Me
 8. I'd Rather Be High
 9. Boss Of Me
 10. Dancing Out In Space
 11. How Does The Grass Grow?
 12. (You Will) Set The World On Fire
 13. You Feel So Lonely You Could Die
 14. Heat