×

Recensie

Jazz

16 oktober 2008

David Axelrod – Live At The Royal Festival

Live At The Royal Festival Hall

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Vampi Soul

Live At The Royal Festival Hall David Axelrod Jazz 4 David Axelrod – Live At The Royal Festival Hall Written in Music https://writteninmusic.com

De legende van de zeer invloedrijke Amerikaanse arrangeur/dirigent David Axelrod met het net uitgebracht Live At The Royal Festival Hall concert wat plaatvond op 17 maart, 2004 op het Ether festival in Londen.

David Axelrod groeide op als bokser maar door zijn liefde voor rhythm & blues en jazz switchte hij al snel naar de muziek. Hij werkte eerst bij de film en tv maar werd vervolgens aangetrokken door Capitol Records waar hij als A&R man werkte in de vermaarde Capitol Tower. Daar bouwde hij, als arrangeur/dirigent, aan een nieuwe stijl. Met funky grooves en vette strijkers wist hij vervolgens ook veel zwarte artiesten, die Capitol voorheen nauwelijks had, naar grote hoogten te stuwen. Lou Rawls, saxofonist Cannonball Adderley maar ook The Electric Prunes maakten met Axelrod hun meest opvallende albums.

Zijn stijl, die vandaag de dag ook wel wordt genoemd als een van de basis ingrediënten van de jazz fusion, bleek de basis onder de legende die Axelrod heden te dage is. Hij verdween vanaf de midden jaren zeventig van het podium gedesillusioneerd door de muziek industrie. Gedurende de jaren negentig werd hij echter opnieuw ontdekt. DJ Shadow maar ook Dr.Dre en Lauryn Hill gebruikten samples van zijn muziek. Optreden deed hij eigenlijk nooit.

Geheel onverwacht pakte hij in 2004 de uitnodiging aan om op het hippe Ether festival een aantal van zijn composities als dirigent voor een uitzinnig publiek voor te dragen. Iets wat hij nooit eerder had gedaan. Het bleek een excellent succes zoals de DVD/CDboxset David Axelrod Live – Royal Festival Hall duidelijk laat zien en horen. Dat Axelrod een opvallende man is wordt wel duidelijk als hij zijn aankondigingen doet, maar de songs blijven dik overeind staan. Een wonderbaarlijk mooie Holy Are You, een song die Axelrod schreef voor The Electric Prunes en nu gezongen wordt door Richard Ashcroft, verdient zo’n aanbeveling. De enige nieuwe (en geweldige) compositie So Low volgt daar net zo mooi op. Maar juist ook bekendere Axelrod composities als The Edge en Holy Thursday/Urizen boeien weer volop. Dat Axelrod zeer invloedrijk is geweest voor de hedendaagse muziek wordt met Live At The Festival Hall nog maar eens meer dan duidelijk. 1. Paint It Black
 2. The Edge
 3. Song Of Innocence
 4. Holy Are You
 5. So Low
 6. Tensity
 7. Holy Thursday
 8. Urizen
 9. The Sick Rose
 10. London
 11. The Human Abstract
 12. Smile
 13. Norwegian Wood