Recensie

27 april 2016

Dave Mc Graw & Mandy Fer

Off-Grid Lo-Fi

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Off-Grid Lo-Fi Dave & Mandy McGraw, Fer Roots 4 Dave Mc Graw & Mandy Fer – Off-Grid Lo-fi Written in Music https://writteninmusic.com

De zwart/wit foto van de cover toont een aluminium boot ergens in de bossen omringd door sloophout, twee ezeltjes en een stel kippen. Het lijkt een beetje op de ark van Noë, dit landelijk tafereel. Voor hun derde langspeler zochten Dave Mc Graw, een bioloog uit Arizona en Mandy Fer (Ferrarini) die een tijdje in Spanje leefde, weerom het isolement op en dat werkte andermaal inspirerend voor deze toegewijde natuurliefhebbers.

De opnamesessies van de voorganger Maritime vonden plaats in een eenzame boshut in hun thuishaven San Juan Islands. Voor de nieuwe langspeler voer het duo in een bescheiden boot verder op zee af naar een nauwelijks bewoond eilandje in het Noordwesten van Washington. Deze ‘off grid’ locatie is aangewezen op wind en zonne-energie, Dave en Mandy ontfermden er zich tijdens de wintermaanden over een kippenkolonie, enkele ezels en twee poezen. Met de aangevoerde instrumenten en opnameapparatuur zetten ze een primitieve studio op met uitzicht over de Stille Oceaan. Een ter plaatse gevonden cello doet dienst als bas, door Mandy gehanteerd, evenals de piano en banjo …en een elektrische gitaar.

Mandy neemt het merendeel van de instrumentatie en composities op zich in een avontuurlijke exploratie van folk en andere rootsstijlen met een exotische toets, zoals in Magnolia Trees en het eveneens door een opzwepende banjo gestutte Need A Mountain.

Dave tokkelt op akoestische gitaar en voegt ook de harmonie- en achtergrondzang en zijn zachte, warme bariton komt in enkele door hem gecomponeerde nummers zoals Mantra, Change My Ways en Creatures We Are helemaal op de voorgrond. De meer uitgesproken fellere voordracht van Mandy vormt een sterk contrast met de introverte, beschouwende mijmerzang in Shake en Deliver My Peace en Keeps You Breathing komt daar nog het rauwe impulsieve elektrische gitaartje bij.

Fer imponeert ook in meer intimistische omenten zoals in Way Out There begeleidt met sobere flarden piano of fingerpicking. Daarmee wordt ook het instrumentale Trainwreck opgebouwd en als het charmant overslaande timbre enigszins getemperd wordt zoals in het liefelijke Stuck blijven we ademloos luisteren naar deze avontuurlijke en meer dan voortreffelijke ‘lo –fi’ homemade stuff die meer indruk maakt dan menige ‘echte’ studiosessie.

Dat zal ongetwijfeld ook op de komende concertenreeks het geval zijn:

 • Woensdag 27 april: Herberg Tiengemeten, Tiengemeten
 • Vrijdag 29 april: De Slotplaats, Bakkeveen (uitverkocht)
 • Zaterdag 30 april: Rhythm & Bluesnight, Groningen
 • Zondag 1 mei: Schouwburg Cuijk, Cuijk
 • Maandag 2 mei: Meneer Frits, Eindhoven
 • Dinsdag 3 mei: Verkadefabriek, Den Bosch
 • Vrijdag 6 mei: Acoustic Alley, Den Haag
 • Zaterdag 7 mei: In The Woods, Lage Vuursche
 • Zondag 8 mei: Cultureel Cafe De Amer, Amen (uitverkocht)


 1. Mantra
 2. Magnolia Trees
 3. Need A Mountain
 4. Shake
 5. Deliver My Peace
 6. Change My Ways
 7. Way Out Here
 8. Trainwreck
 9. Keeps You Breathing
 10. Eggs For Honey
 11. Creatures We Are
 12. Stuck