×

Recensie

Roots

04 juni 2020

Dave Greaves

Still>Life (The Legacy Collection)

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Inbred Records

Still>Life (The Legacy Collection) Dave Greaves Roots 3.5 Dave Greaves  – Still>Life (The Legacy Collection) Written in Music https://writteninmusic.com

Een foto van een jonge snaak met gitaar trekt onze aandacht op de achterzijde van de digipack het is de piepjonge Dave Greaves die we decennia later op de cover terugvinden in dezelfde pose. De uit Hull afkomstige songwriter en gitarist leerde het vak tijdens de gloriedagen van de Britse folk, deelde het podium met John Martyn en Sandy Denny en een was zeldzame  podiumcompagnon van Nick Drake. In zijn stad maakte hij als stichtend lid deel uit van The Hull Truck Theatre Company.

Met het verdwijnen van de bloeiende folkboom zocht Greaves naar andere uitwegen, zoals het begeleiden van Amerikaanse artiesten op doortocht in Europa en vergezelde de Amerikaanse troubadour Bob Cheevers  tijdens zijn muzikale avonturen als elektrische gitarist.  Greaves’ eigen folkgetinte repertoire leunt vooral op verfijnde akoestische picking sporadisch aangevuld  met accenten van elektrisch versterkt snarenspel.

Persoonlijke observaties verwerkt  in verhalen staan daarbij centraal en zijn nu verzameld op deze  dubbelle compilatie.. Het werd een overtuigende bloemlezing Sober akoestisch solowerk zoals het prachtige dromerige  Still Life With Piano en het door het  geluid van aanrollen golven ingeleide  Fool’s Gold passerren tussen wat ruimer geïnstrumenteerde passages, in From Cannery Row horen we elektrische gitaar.

Darnaast zijn er interessante samenwerkings verbonden met  andere muzikanten. Een wat feller uithalend Rising Tide  kwam tot stand met hulp Steve Halliwell terwijl bij het componeren van het afsluitende  Without The Asking Paul Peterson betrokken was. Liefhebbers van verhalend folkwerk komen ongetwijfeld aan hun trekken met The Legacy Collection. 1. A piece Of This Life
 2. Still Life With Piano
 3. Wild Card
 4. Fool's Gold
 5. Rising Tide
 6. Frank
 7. Danny And His Girl
 8. From Cannery Row
 9. Killing Time (From The Neck Up)
 10. The Desperate Hours
 11. Legacy
 12. Me And Lucky
 13. Banquet Of The Senses
 14. I Love Ya Baby
 15. Guardian Angel
 16. Phantasy
 17. The Longing For You
 18. In And Out Of Love with You
 19. Page 75
 20. Unguarderd Moment
 21. Sunflowers
 22. Without The Asking