×

Recensie

06 december 2016

Dave Desmelik

Lifeboat

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Lifeboat Dave Desmelik Roots 3.5 Dave Desmelik – Lifeboat Written in Music https://writteninmusic.com

Met een tien langspelers tellende discografie mag de sinds eind jaren negentig actieve muzikant, voor hij het solopad verkende bracht Desmelik met Onus B Johnson twee langspelers uit, een veteraan genoemd worden in de indie-scène. Met Lifeboat, zijn elfde werkstuk, profileert Dave Desmelik zich als een duivel-doet-al. Evenals op het uit 2014 daterende We Don’t Want A Dying Flame zorgt hij zowat in zijn eentje voor de instrumentatie met een uitgebreid snarenarsenaal, naast de gebruikelijke akoestische en elektrische gitaren tokkelt hij ook op ukelele en zo’n primitieve viersnarige cigarbox.

Desmelik zorgt ook zelf voor de percussie en het toetsenwerk  en creëert een bijzondere sfeer in het hoofdzakelijk instrumentale werk. Langere passages die de vijf minutengrens overschrijden worden afgewisseld met korte intermezzo’s en in een gepersonaliseerd folkrockidioom. A Strange Realization sleept ruim negen minuten aan en vormt een bevreemdende soundtrack ondersteund door de bas van Andy Gibbon en de lapsteel van Josh Gibbs, muzikanten die Desmelik eerder ondersteunden.

De vocale inbreng beperkt zich tot enkele nummers in een sober parlando. Haiko Song is zoals de titel suggereert een spoken wordt in die typische Japanse  poëziestructuur. Het zijn zo’n experimenten waarmee deze avontuurlijke singer-songwriter zich weet te onderscheiden. De afsluiter Black Collar, een wonderlijke suite voor piano en gitaar, is ongetwijfeld één van de mooiste instrumentale nummers die we de afgelopen tijd mochten beluisteren.

Tracklisting Lifeboat:

 1. Leave It Alone
 2. Head Rush
 3. Don’t Recreate the Wheel
 4. Surgery, Recovery, and Love
 5. HERO
 6. A Strange Realization
 7. Battlefield
 8. Heart Light
 9. Haiku Song
 10. Brian and Rhianna
 11. Black Collar