×

Recensie

Alternative

03 december 2013

Daryll-Ann – Again

Daryll-Ann – Again (boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Daryll-Ann – Again (boxset) Daryll-Ann Alternative 5 Daryll-Ann – Again (boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Er is in Nederland geen band geweest die een zo consistent en rijk oeuvre heeft opgebouwd als Daryll-Ann. De boxset Daryll-Ann – Again is daar het ultieme, noem het magistrale, bewijs van.

Gedurende de begin jaren 90 waren er drie grote alternative bands in Nederland die de vaandeldragers van eigenzinnigheid waren: Bettie Serveert, The Serenes en Daryll-Ann. Bands ook die in potentie groot internationaal succes hadden moeten krijgen op basis van die eigenzinnigheid, noem het een volslagen eigen geluid. Alleen Bettie Serveert slaagde daar eigenlijk echt in. Maar ook The Serenes en Daryll-Ann hadden die optimale internationale aandacht optimaal verdiend. Net als de al net zo originele Urban Dance Squad een flink aantal jaren daarvoor. Met het uitbrengen van Daryll-Ann – Again wordt nogmaals duidelijk hoe ontzettend goed de band was.

De eerste gelijknamige EP (via het Utrechtse Kelt) en hun debuut Renko (via de Pias offspin Solid) uit 1992 is gelijk opvallend: Lekker rammelende popsongs met een fijn schurend randje. Maar met de daarop volgende EP’s I Could Never Love You en Come Around, maar 2 jaar na het debuut, wordt gelijk wel heel erg duidelijk dat de band gigantisch gegroeid is. Maar heel weinig Nederlandse bands hebben binnen zo’n korte tijd een zo ongelooflijke groei in muziek schrijven en uitvoeren laten horen. In de wetenschap dat alle songs van deze EP’s op een cassettebandje naar het destijds fameuze Hut Records in Londen werden gestuurd en dat ze gelijk werden getekend, verbaast je niets. Wat een ongelooflijke schat aan briljante songs en wat een ongelooflijke energie. Vooral met de EP’s wordt duidelijk dat Daryll-Ann in (zanger/gitarist) Jelle Paulusma en (gitarist) Anne Soldaat twee geniale songschrijvers heeft. En tegelijk een geweldige zanger en heerlijk onnavolgbare leadgitarist. Met bassist Jeroen Vos als de solide basis en werelddrummer Jeroen Kleijn als de drive die de songs vaak heel goed kunnen gebruiken. En natuurlijk mag de geweldige dubbelzang van Jelle’s broer Coen als kenmerkende extra klankkleur daarbij absoluut niet vergeten te worden.

Het binnen een jaar daarop volgende Seaborne West is gelijk hun eerste meesterwerk. Gelijk al met albumopener Stay ben je volledig overrompeld. Geniale popsong en dat is nog maar de eerste van een album dat bulkt van prachtige popsongs. Lekker dynamisch gespeeld en met prachtige (samen) zang en geniaal rafelig gitaarwerk opgesierd. Het album werd, terecht, zowel in Nederland als Engeland en ook Amerika vol lof ontvangen. Helaas verkoopt het album net niet zo goed als gehoopt en moet Hut, die in geldnood is gekomen, de band laten lopen. Maar het door Daryll-Ann manager Ferry Roseboom, samen met producer Frans Hagenaars, gestarte Excelsior Recordings biedt de band natuurlijk gelijk onderdak. Onder de druk van een internationale carrière uit maakt de band met Weeps (1996) misschien gelijk wel hun allermooiste album. De overduidelijk meer melancholische songs laten een Daryll-Ann horen die net zo imponeert. De songs zijn van geniale kwaliteit en het samenspel van een absolute buitencategorie. Het is een van de beste Nederlandse albums ooit gemaakt.

Ook het daarop volgende Happy Traum (1999) is een meesterwerk te noemen. De toon is wat lichter dan Weeps en met de eerste, superaanstekelijke, single Surely Justice, had de band natuurlijk (naast I Could Never Love Love, Come Around en Stay) een gigantische radiohit in Nederland moeten hebben. En de rest van het album is al net zo onweerstaanbaar. In de studio gemaakt door Jelle Paulusma, Anne Soldaat en Jelle’s broer Coen, komen de songs juist live, dus met Vos en Kleijn, zo briljant uit de verf dat we over de beste live periode van Daryll-Ann mogen spreken. Natuurlijk zijn het de geweldige songs die de ene na de andere zaal doen uitverkopen. Hoe raar is het dat dus juist het live album DA niet echt goed uit de verf komt. Op de 2 avonden bovenzaal Paradiso (vreemde keus ook omdat de band met gemak de benedenzaal had kunnen uitverkopen) draait de band maar niet echt warm (slim dus om juist dit album niet in de box te doen). De tour is trouwens de laatste met originele bassist Jeroen Vos.

Trailer Tales is weer van een geheel andere orde. Vrijwel geheel geschreven door Jelle (er staat maar een song van Soldaat op) maar in de studio wel met de gehele band en vele gastmuzikanten opgenomen. Trailer Tales is een album dat de songschrijvers kwaliteiten van Jelle Paulusma in volle glorie laat horen. Het is daardoor het meest ingetogen meest singer-songwriterachtige album dat de band uitbrengt. Met Don’t Stop is dan weer het optimale bandgevoel terug. Het is een mooi compleet Daryll-Ann album waarop een prima chemie te horen is die dus nog steeds tussen Paulusma en Soldaat bestaat. Maar schijn bedriegt in deze. De twee voormannen blijken zich toch wat minder goed in elkaars omgeving te kunnen begeven als verwacht. Aan het einde van de Don’t Stop tour besluiten de mannen ermee te stoppen. Alles dus wat de titel van hun laatste album juist niet aangeeft.

Met de net uitgegeven 10 albums tellende boxset Daryll-AnnAgain is het werk van Daryll-Ann fraai overzichtelijk uitgebracht. Alle studio albums (zoals reeds eerder vermeld ontbreekt het live album terecht) zijn aanwezig en ook zijn er 3 albums vol demo’s, b-kantjes en outtakles bijgesloten. De 3 extra CDs zijn zo knalvol gepropt dat we daar voorlopig nog wel even de tijd voor moeten nemen om alles door te luisteren. Maar wat klinkt dat allemaal op het eerste gehoor alweer prachtig. Echt ongelooflijk hoe de demo’s voor die prachtsongs al klonken. Bij de box zit een lekker dik boekje bijgesloten met veel teksten en veel niet eerder gepubliceerde foto’s. Ook alle albuminfo is mooi overzichtelijk in beeld gebracht.

Als het CDboxje al prachtig mooi is wordt je helemaal overrompeld door de box met vinyl. De box bevat een 7 inch, zeven albums waaronder Weeps (natuurlijk) als dubbel album én de drie bonus CD’s.

Daryll-Ann – Again bewijst dat de band een erg rijk oeuvre zonder missers kent. Een ongelooflijke prestatie. Een band die alles uit hun muzikale kunnen haalde uit de tijd dat ze bestonden. Een band ook die niet alleen in de studio maar ook live volledig overtuigde en haar songs nog meer kracht of juist subtiliteit wist mee te geven. Daryll-Ann – Again is het bewijs dat er geen Nederlandse band is met een rijkere muzikale erfenis dan Daryll-Ann.

Tracklisting Daryll-Ann – Again:

CD1:

Daryll-Ann EP (4 tracks)

Renko

CD2:

I Could Never Love You EP

Come Around EP

CD3:

Seaborne West

CD4:

Weeps

CD5:

Happy Traum

CD6:

Trailer Tales

CD7:

Don’t Stop

CD8:

Bonus CD1: From Kelt To Hut and Weeps (part 1.) demo’s

CD9:

Bonus CD2: Weeps (part 2), Happy Traum en Trailer Tales demo’s

CD10:

Bonus CD3: Don’t Stop demo’s, b-sides en outtakes