×

Recensie

Pop

28 oktober 2011

Daryl Hall

Laughing Down Crying

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Verve

Laughing Down Crying Daryl Hall Pop 4 Daryl Hall – Laughing Down Crying Written in Music https://writteninmusic.com

Daryl Hall is al actief sinds de jaren ’70 en samen met zijn onafscheidelijke maatje John Oates heeft het duo een indrukwekkende catalogus opgebouwd en behoren ze tot de eredivisie van de blue-eyed-soul. Het succes van Hall & Oates is vooral een Amerikaanse aangelegenheid, maar ook in Europa hebben de heren de enkele hits op hun naam staan, zoals I Can’t Go For That, Maneater, Adult Education en Out Of Touch. En alhoewel Hall & Oates typische artiesten uit de 80’s zijn, zijn ze nog steeds actief. Vooral Daryl Hall is met zijn in 2007 gestartte Live From Daryl’s House enorm populair en heeft het zijn carrière een nieuwe boost gegeven.

Ook solo is Hall al een hele tijd actief: Laughing Down Crying is zijn vrij onverwacht verschenen vijfde solo-album en is onlangs op het grote Verve-label verschenen, vooralsnog enkel in Amerika en hier in Europa dus via de import te verkrijgen.

Hall & Oates staan bekend om hun voorliefde voor soul en met hun eigen variant hierop heeft het duo sinds de jaren ’70 inmiddels een hele berg onvergetelijke nummers op hun naam staan. Het handelsmerk is de nog steeds unieke en uit duizende herkenbare stem van Daryl Hall, die niet aan slijtage onderhevig is.

Laughing Down Crying duurt slechts 45 minuten, maar binnen die beperkte speelduur is het enkel kwaliteit dat de luisteraar te horen krijgt. Daryl Hall scoort tegenwoordig nauwelijks hits meer, evenmin is er druk om steeds vernieuwend te zijn en heeft al jarenlang geen druk meer van platenmaatschappijen om te scoren. Deze omstandigheden zorgen er dan ook voor dat Hall feitelijk een beetje kan doen wat ‘ie wil en heeft zijn leefwijze veel weg van een soort Zwitserlevengevoel: een beetje jammen met zijn muzikale maatjes, af & toe eens wat nieuw materiaal opnemen, soms een greatest hits concertje geven en dat uitbrengen op DVD, maar vooral: muziek maken zonder de druk om te moeten presteren. Dat hoeft ook niet meer, want Hall heeft in het verleden genoeg hits gescoord om er goed van te kunnen leven.

En dat is ook de sfeer die Laughing Down Crying ademt: veel speelplezier, lichtvoetige adult oriented rock met een vleugje blue-eyed-soul, zonder hip, trendy of modern te willen zijn. 10 nummers telt het album en die 45 minuten worden gevuld met lekker in het gehoor liggende muziek, die alleen maar uit Amerika kan komen. Laughing Down Crying is lekker compressed en layered geproduceerd en wordt er enthousiast gemusiceerd, waarbij het middelpunt uiteraard de nog steeds erg lekkere stem van Hall is.

Laughing Down Crying mag dan geen verkoopbazooka worden, maar wie het album in huis haalt, zal er geen miskoop aan doen. Een degelijk en ambachtelijk stuk muziek, diep geworteld in de Amerikaanse soul en AOR. Daryl Hall bewijst nog steeds mee te kunnen zonder een sellout nodig te hebben. Alleen al daarom verdient Laughing Down Crying minstens één luisterbeurt.

Laughing Down Crying Tracklisting:

 1. Laughing Down Crying
 2. Talking to Myself
 3. Lifetime of Love
 4. Eyes for You
 5. Save Me
 6. Message to Ya
 7. Wrong Side of History
 8. Get Out of the Way
 9. Crash and Burn
 10. Problem With You


 1. Laughing Down Crying
 2. Talking To You (Is Like Talking To Myself)
 3. Lifetime Of Love
 4. Eyes For You (Ain't No Doubt About It)
 5. Save Me
 6. Message To Ya
 7. Wrong Side Of History
 8. Get Out Of The Way
 9. Crash & Burn
 10. Problem With You