×

Recensie

Roots

23 maart 2018

Darling West

While I Was Asleep

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Ja.Jansen

While I Was Asleep Darling West Roots 3.5 Darling West – While I Was Asleep Written in Music https://writteninmusic.com

Het is niet uitzonderlijk dat we in het hedendaagse muzikale singer-songwriters landschap met fijne muziekjes uit Scandinavië worden geconfronteerd die refereren naar de folkroots uit de VS. Ook in  Noorwegen is er naast een bloeiende hardrock en jazzscène plaats voor naar Americana lonkende muzikanten.

In die Nordicana stroming eist Darling West zijn plaats al op met een tweede langspeler Vinyl And A Heartache. Op de opvolger While I Was Asleep wordt het songwerk weerom aangeleverd door zangeres Mari  en haar man Tor Egil Kreken die samen met Kjetil Steensaes  niet onverdienstelijk op het snaren instrumentarium tokkelen. Het trio wordt voor het eerst door een drummer geflankeerd die sporadisch voor wat meer drive zorgt maar meestal op de achtergrond blijft.

Naast de evidente country invloeden is er ook een flinke snuif West Coast verwerkt, dat wordt meteen duidelijk in de opener After My Time die sterk herinnert aan de succesrijke popvariant, destijds door het echtpaar Buckingham/ Nicks gedirigeerde Fleetwood Mac de wereld ingestuurd vanuit Californië. Ook in meer countrygetinte, met pedalsteel ondersteunde passsages als Loneliness en Better Than Gold blijven die invloeden hangen.

Een prachtig gezongen semi-akoestische folkballade Always Around en een wat zweverig While I Was Asleep trekken onze aandacht. Dat gebeurt eveneens, eerder subtiel, met het in een zacht meanderende onderstroom van synthesizers gedrenkte epos Traveller.

Ballad Of An Outlaw is een iets te krampachtige poging om met een roversverhaal uit de Noorse geschiedenis aan te sluiten bij de onnavolgbare Westernmythes, er wordt zelfs een heus koor bij gesleurd. Van het enigszins opgejaagde Don’t Know You worden we evenmin meteen wild.

Gelukkig maakt de afsluiter veel goed. How I Wish, geheel akoestisch met banjo en harmonieus uitgebalanceerde stemmenpracht die de hemelse zang ondersteunt, het moet van Alison Krauss geleden zijn dat met zulke toegankelijke en tegelijk integere bluegrass geconfronteerd werden.  1. After My Time
  2. Rolling On
  3. Loneliness
  4. Better Than Gold
  5. Always Around
  6. While I Was Asleep
  7. Traveller
  8. Ballad Of An Outlaw
  9. Don't I Know You
  10. How I Wish