×

Recensie

Metal

26 september 2014

Dark Fortress

Venereal Dawn

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Century Media Records

Venereal Dawn Dark Fortress Metal 4.5 Dark Fortress – Venereal Dawn Written in Music https://writteninmusic.com

De Duitse black metalband Dark Fortress is in 1994 in Beieren opgericht door Asvargr. Hij is tot op heden het enige overgebleven originele bandlid. De overige bandleden hebben allemaal al een carierre bij andere bands, zoals bijvoorbeeld gitarist V. Santura bij Celtic Frost en Triptykon. De discografie van Dark Fortress bestaat uit zeven albums, waarvan de laatste Venereal Dawn heet en begin september door Century Media Records is uitgebracht. Het album bevat negen songs en duurt een uur en acht minuten; dit zorgt voor een gemiddelde duur van zeven en een halve minuut.

Venereal Dawn is net als veel van zijn voorgangers een conceptalbum. Het centrale thema is de ondergang van de mensheid en hoe wij met deze evolutie omgaan. Venereal Dawn bevat gemiddeld langere composities dan op voorgaande albums. Het album geeft een gevarieerde indruk, de nummers verschillen opvallend veel van elkaar. Met sterke composities laat de band zien dat ze muzikaal de juiste capaciteit in huis heeft voor sterke epische melodische black metal. Met mooie dromerige intro’s, krachtige metalriffs en atmosferische instrumentatie weet de band iedere song een ander karakter te geven. Het ene moment ondergaan we krachtige blast beats, het volgende een traag slepend doom ritme. De muziek op Venereal Dawn bevat veel verschillende aspecten en invloeden, maar de algehele indruk doet toch zeer oosters aan.

Dark Fortress heeft zichzelf met Venereal Dawn absoluut overtroffen. Dit album verheft de band naar een nieuw nivo. Wellicht lukt het om de band uit de obscuriteit van het beperkende black metalgenre op te klimmen naar een wat meer toegankelijker markt. Dat betekent overigens alleen dat de kwaliteit erop vooruit gegaan is; ik verwacht niet dat Dark Fortress opeens de Ziggo Dome zal gaan vullen. Maar met wat hulp in de vorm van een leuke tour als voorprogramma zou het niet eens zo gek kunnen zijn. De muziek blijft overduidelijk metal, maar door de kwaliteit van de songs stijgt het album boven de subgenres uit. Een absolute aanrader voor alle metalfans!  1. Venereal Dawn
  2. Lloigor
  3. Betrayal and Vengeance
  4. Chrysalis
  5. I Am the Jigsaw of a Mad God
  6. The Deep
  7. Odem
  8. Luciform
  9. On Fever's Wings
  10. The Deep (Acoustic Version)