×

Recensie

Jazz

26 augustus 2017

Dans Les Arbres –

Phosphorescence

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Hubro

Phosphorescence Dans Les Arbres Jazz 4 Dans Les Arbres – Phosphorescence Written in Music https://writteninmusic.com

Het is een uitdagende premisse: wanneer wordt geluid ‘muziek’? Het experimentele kwartet Dans Les Arbres gaat met die vraag aan de slag.

Bij het beluisteren van Phosporescence, de opvolger van het op het prestigieuze ECM label uitgekomen Canopée, moeten we denken aan de geluidsband van een mysterieuze film. Schijnbaar random geluiden duiken op en brengen een knoert van een donkere, duistere sfeer aan. Zelfs voor doorwinterde liefhebbers van experimentelere muziek is er niet echt een houvast. Slechts de tracklist biedt soelaas. Weinig tekst en uitleg en dus spreekt de nergens voor de hand liggende muziek voor zich.

In een goed halfuurtje – vier afwisselend kortere en langere stukken – dompelen ruimschoots geroutineerde muzikanten als Christian Wallumrod (prepared piano, synths), Ingar Zach (gran cassa en percussie), Ivar Grydeland (elektrische gitaar, samples) en tenslotte Xavier Charles op klarinet de luisteraar onder in onconventionele geluidswerelden. Als collectief is Dans Les Arbres in improvisatorische kringen een bescheiden ‘supergroep’ die hedendaagse muziek maakt met een bijzondere eigenheid.

In vergelijking met eerder werk valt hier op dit in de Zweedse bossen opgenomen album onder meer op dat de groep hier deels nieuwere paden verkent en het folkier geluid (banjo, harmonica, sruti box) laat liggen ten voordele van een meer electronisch palet met amplificatie van de prepared piano, gitaar en samples. Zo krijgen we een eerder ambient werkstuk, dat deels uit de frictie van akoestische en meer elektronische elementen bestaat.

Los van gelijk verwachtingen onderzoekt de groep letterlijk dans les arbres hoe klank zich verhoudt tot compositie. Dat levert een opgemerkt en bijzonder uitdagend werkstuk op dat zich het best laat beluisteren in het donker, bij voorkeur in een bosrijke omgeving. Pas dan geeft dit album zijn mysterieuze geheimen prijs.

Phosphorescence zou zomaar eens de bizarre klankband kunnen zijn van een donkere, door suspensemeester Lynch himself bedachte duistere lodge.  1. Sciure (3:47)
  2. Fluorescent (10:57)
  3. Luminescent (3:43)
  4. Phosphorescent (15:21)