×

Recensie

Roots

29 november 2021

Danny Guinan

Now Is The Time

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: MLG

Now Is The Time Danny Guinan Roots 3.5 Danny Guinan – Now Is The Time Written in Music https://writteninmusic.com

‘’Now is the time to start out again”, zingt Danny Guinan, nooit een slecht idee en het sluit mooi aan bij de door  de wereldwijde pandemie beheerste periode die helaas nog niet afgelopen is. Een positieve insteek is altijd  meegenomen bij een songcyclus die opgebouwd is rond  het balanceren tussen wanhoop en hoop, angst en het uitkijken naar een betere toekomst.

In navolging van Iain Matthews en Luka Bloom met wie hij  in het verleden op tournee ging verruilde zijn Ierse thuishaven na een periode bij de Speranza ‘96  voor een plek in Nederland. Daar ontkiemden nieuwe songs die zorgvuldig uitgewerkt werden en nu opgenomen. Dat gebeurde in de beste omstandigheden in samenwerking met  co-producer Bart Wagemakers die voor de bijpassende strijkers arrangementen tekende.

Guinan wordt wel eens vergeleken wordt met Glen Hansard en Damien Rice, naast de afkomst zijn er ongetwijfeld muzikale raakpunten, er schuilt een identieke verfijning en subtiele benadering in het bij momenten breekbare songwerk. Gitarist Glenn Schwarzer flankeert het snarenwerk van Guinan samen met toetsenman Ed Veltrop en ritmetandem Leon Klaassee/Ray-Edgar Duyns voor een delicate begeleiding. Regards  balanceert op sprankelende in fraaie arrangementen verwerkte ondersteuning evenals Ochon dat in een wat mysterieuze sfeer baadt.

Het tedere To Each His Own heeft zo’n zachte melodieuze benadering die gelijkenissen vertoont met het vroegere werk van Matthews. Any Day Now  bouwt verder op de folkrocktraditie terwijl het op orgel uitgebouwde Enchantment naar folkpop lonkt.

Echt wereldschokkende dingen gebeuren hier niet maar voor wie oerdegelijk geassembleerde fijnbesnaarde folkpop met optimistische ondertoon prefereert kunnen we Now Is The Time warm aanbevelen.  1. The Greatest Gift
  2. Regards
  3. Ochon
  4. To Each His Own
  5. Little Star
  6. Any Day Now
  7. Enchantment
  8. The End