×

Recensie

10 april 2019

Danni Nicholls

The Melted Morning

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

The Melted Morning Danni Nicholls Roots 4 Danni Nicholls – The Melted Morning Written in Music https://writteninmusic.com

De voorganger Mocking Bird Lane toonde een gevarieerd, op Americana leest geschoeide, rootsmenu van een dame die stevig in de cowboy boots staat. Weerom steekt de Britse zangeres de Oceaan over om in Nashville een nieuwe lading songs op te nemen. Daarbij worden notoire songwriters als Ben Glover en Robby Hecht als co-auteur vermeld. Op zoek naar nieuwe invalshoeken werd het meer dan ooit een echte vrouwenzaak. Behoudens die aangehaalde componisten is drummer Will Sayles de enige man op de sessies in de MOXE studio van producer Jordan Brooke Hamlin.

De getalenteerde muzikante en producer werkte eerder met Indigo Girls en Lucy Wainwright en optimaliseert de omstandigheden voor Nicholls songwerk. “Hopeless romantic that’s just what I am”, zucht ze in de afsluiter. Een gevoel dat ze deelt met haar vrouwelijke collega’s aan de schrijftafel. In het samen met Jesse Morgan gecomponeerde Losing It zorgen omfloerste gitaarlijnen van Ellen Angelico voor een subtiele vrouwelijke touch.

In Frozen komen de innerlijke demonen even naar buiten op felle percussie terwijl de zangeres in Power To Leave wat steviger uithaalt met soepele stembuigingen die op het samen met Hamlin aangeleverde elektrische snarenwerk resoneren. Hear Your Voice is een op zwierige orgeltonen gebouwde fraaie soulballade, zonder het gebruikelijke blazersgeweld, het is de vocale inbreng van medecomponiste Kyshona Armstrong en The Secret Sisters die samen met cello de aanzwellende dynamiek creëren.

Die cello van Larissa Maestro bepaalt samen met akoestisch snarenwerk de klankkleur van het prachtige Lemonade, evenals in de andere twee songs die Nicholls in haar eentje componeerde zoals Ancient Ember en het eerder genoemde Hopelessly Romantic.

De intimistische geborgenheid van de feministische setting werkt ongetwijfeld inspirerend, The Melted Morning illustreert sterker dan ooit de klasse van Dani Nicholls in een diep doorvoelde, elegante benadering.

https://writteninmusic.com/roots/danni-nicholls-mockingbird-lane/ 1. Wild as the Water
 2. Losing It
 3. Hear Your Voice
 4. Unwanted
 5. Wish I Were Alone
 6. Frozen
 7. Lemonade
 8. Power to Leave
 9. Texas
 10. Ancient Embers
 11. Hopeless Romantic