×

Recensie

Roots

02 oktober 2013

Daniel Romano

Come Cry With Me

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Ada/New West

Come Cry With Me Daniel Romano Roots 4 Daniel Romano – Come Cry With Me Written in Music https://writteninmusic.com

Alleen al vanwege de cover zou je Come Cry With Me van Daniel Romano 5 sterren willen geven. Helaas werkt het zo natuurlijk niet. Hoewel, helaas, er zijn natuurlijk genoeg gevallen van albums met oninteressante covers maar met goede muziek die we dan tekort zouden doen. Daarom krijgt ook dit album gewoon sterren op basis van de muziek. Daarover zo meer, eerst wat info over de maker ervan.

Na een tijdje in de band Attack In Black te hebben gespeeld, maakte Daniel Romano (1985) in 2009 samen met Frederick Squire en Julie Doiron het album Daniel, Fred & Julie. In 2010 volgde Romano’s solodebuut Workin’ For The Music Man, in 2011 volgde Sleep Beneath The Willow. In Nederland/België zijn die 2 soloalbums maar moeilijk te vinden, aandacht hebben ze dan ook amper gehad. Jammer, maar die schade kunnen we nu inhalen met Come Cry With Me.

De muziek op dat album is te omschrijven als countrymuziek voor de diehard country-fan. Het album duurt bijna 35 minuten, in die tijd hoor je countrymuziek die je terugbrengt naar de gouden tijden van dat genre. Dat doet die typische jaren 70 cover misschien al, maar wacht dan maar eens tot je de muziek hoort. Die is namelijk net zo authentiek. En dan vanaf de eerste tonen, verzorgd door de pedal steel, prachtig bespeeld door Aaron Goldstein.

Wat verder opvalt, dat zijn zaken als achtergrond- en samenzang die zo kenmerkend zijn voor country, dat is de viool en dat is – om maar iets kleins te noemen – de herhaling van de laatste tekstregel (iets wat je in Nederlandstalige smartlappen ook nogal eens hoort), gevolgd door een karakteristiek slotakkoord. Al deze elementen hoor je terug, op meerdere nummers. Dat zijn overigens allemaal countryballads, op Chicken Bill na, wat meer een midtempo nummer is, in een stijl die doet denken aan muziek van helden als Waylon Jennings en Johnny Cash. In dit nummer hoor je ook de prachtige diepe baritonstem van Romano, die hij op dit album veel vaker laat horen.

De meeste nummers hebben melodieën die zo ongelooflijk herkenbaar zijn, dat je de nummers bijna meteen zou meezingen. Alles aan dit album is klassiek country, zelfs de thema’s van de nummers. Een goed voorbeeld is I’m Not Crying Over You, waarvan hieronder een mooie versie te zien/horen is.

Come Cry With Me staat dus vol prachtige, klassieke countrymuziek. En mocht je nu denken dat je met een Amerikaan te maken hebt? Nee hoor, deze pas 28-jarige Daniel Romano komt uit Welland, Ontario. Dat ze in Canada ook goed weten hoe je countrymuziek moet maken, dat was al wel bekend. Romano bevestigt het nog eens. Met een geweldig album, dat zeker 4 sterren verdient.  1. Middle Child
  2. Two Pillow Sleeper
  3. Just Between You And Me
  4. I'm Not Crying Over You
  5. He Lets Her Memory Go (Wild)
  6. Chicken Bill
  7. When I Was Abroad
  8. Where No One Else Will Find It
  9. That's the Very Moment
  10. A New Love (Can Be Found)