Recensie

27 mei 2015

Daniel Norgren

Alabursy

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Superpuma Records

Alabursy Daniel Norgren Alternative 4 Daniel Norgren – Alabursy Written in Music https://writteninmusic.com

Daniel Norgren is een Zweedse singer-songwriter. Dit is zijn vijfde langspeler; hij bracht echter ook nog een ep uit met daarop zes nummers. Gegeven zijn nog jonge leeftijd van 31, toont hij zich productief. Het eerste nummer van het album is een soundscape. Daniel gebruikte soundscapes op eerdere albums. Hier opent deze het album sfeervol. Als dan het eerste nummer begint, heb je het idee dat Daniel al heel wat meer jaren mee gaat, zo levensbeschouwend is het nummer. Het is niet bepaald vrolijkheid die de klok slaat, maar wat zingt Daniel zijn teksten met overtuigend en fraai. De liedjes druipen niet van emotie. Zijn stem en de teksten hebben het wel in zich.

Zo nu en dan doet zijn stem denken aan de stem van Ben Knox Miller van The Low Anthem, maar de muziek is hier nooit zo rijkelijk uitgevoerd als dat bij The Low Anthem het geval is. In sfeer is er soms zelfs enige overeenstemming. Soms. Hier geldt wel dat de spaarzaamheid van de instrumentatie bijdraagt aan de sfeer van de muziek. Je kunt je goed voorstellen dat het album diep weggedoken in de bossen is opgenomen. Daniel heeft de beschikking gehad over een aantal instrumenten; doordat hij de plaat enkel zelf inspeelde, zegt dat alles over de spaarzaamheid van de instrumentatie.

Het oude landschap dat hem omringde, de bewoners, dieren, de interactie tussen mens en dier en de kijk op het leven, alle liedjes hier ademen wel op enige wijze een relatie met verlatenheid en dood. Verwacht geen nummers om dansjes bij te doen, daar is de stemming nooit naar. Zelfs als een nummer als The Light Of Dawn dat toch een positief klinkende titel heeft, brengt geen licht. Dat wil niet zeggen dat het album deprimeert. Zeker niet. De beleving van het album brengt je misschien dichterbij de kern van het bestaan, om het maar zo uit te drukken. Klein is het album steeds, over de volle lengte. Dat draagt bij aan de aantrekkingskracht van het album.

Als je iets in de richting van een popplaat verwacht, loop hier dan vooral met een grote boog om heen. Wanneer je van muziek houdt die inhoudelijk somber mag zijn, zonder te zwelgen in die somberheid, denk daarbij ook aan Nick Cave of Jeff Buckley, alhoewel zij beiden geheel andere muziek maakten en die in Americana en roots verankerd is, die verstilling en kleinheid samenbrengt, dan is dit album er een voor jou.  Wonderschoon.

Tracklisting Alabursy:

 1. The Summer Chafer
 2. Everything You Know Melts Away Like Snow
 3. Why May I Not Go Out And Climb The Trees
 4. If You Look At The Picture Too Long
 5. Lonely Girl
 6. The Light Of Dawn
 7. Like There Was A Door
 8. The Fox Chase
 9. As Long As We Last
 10. Alabursy


 1. The Summer Chafer
 2. Everything You Know Melts Away Like Snow
 3. Why May I Not Go Out And Climb The Trees?
 4. If You Look At The Picture Too Long
 5. Lonely Girl
 6. The Light Of Dawn
 7. Like There Was A Door
 8. The Fox Chase
 9. As Long As We Last
 10. Alabursy