Daniel Blumberg
On&On
Minus, het vorige album van Londenaar Daniel Blumberg was twee jaar geleden één van de grote verrassingsalbums van het jaar. Een album dat het idee van gebroken song, opgebouwd uit verschillende delen, met steeds weer een verrassende twist naar dwars en melodisch, een volledig nieuwe muzikale ervaring meegaf. Op zijn nieuwe On&On trekt hij die lijn magnifiek door.
Blumberg, is naast muzikant ook visual artist en is al ondertussen vijftien jaar in de muziek onderweg. Hij behaalde zijn eerste sporen in de bands Cajun Dance Party en als frontman van Yuck maar heeft onder zijn eigen naam pas echt zijn muzikale spoor gevonden. Al jaren aan het experimenteren met volledig geïmproviseerde optredens, zet hij die lijn ook naar zijn albums door.
Hij laat zijn songs vanuit de vrijheid ontstaan waaraan hij dan melodische hooks vastknoopt. Alsof hij en de muzikanten die hem omringen, een improvisatie-jazzgezelschap zijn, dat soms van de vrije gedachte van muziek maken op prachtige over elkaar heen gevlochten melodielijnen uitkomt. Het geeft zijn songs een grote meerwaarde, juist omdat die melodielijnen na de uitdagende vrijheid zoveel harder binnenkomen.
On&On is een fijn weerbarstig album waarop het idee van een gebroken song tot wonderlijke hoogte komt. Blumberg (gitaar, vocalen, mondharmonica) heeft met Billy Steiger (viool), Tom Wheatley (contrabas), Jim White (drums), die ook al op Minus meespeelden, en nieuwkomer Ute Kanngiesser (cello), de ideale groep geweldige muzikanten bij elkaar die de muzikale ideeën van Blumberg uitstekend snappen.
De opnamen van het album werden in live-sessies opgenomen, waarbij experiment en vrijheid de voorwaarden waren en de melodische lijnen de eigenlijke breuk vormen. Blumberg zingt los over de improvisaties heen voordat de song kantelt en de muzikanten de melodische lijnen van de song oppakken en deze magnifiek uitbouwen, om vervolgens weer naar vrijheid terug te keren. Luister naar een prachtsong als Sidestep Summer en je snapt wat ik bedoel.
Op On&On weet Blumberg die lijn fascinerend vol te houden. Opvallend ook dat die fascinerende lijn nooit geforceerd naar altijd organisch aanvoelt. Een album ook waar meer dan genoeg prachtsongs op staan om je eens lekker in vast te bijten en langzaamaan je hart in te voelen verdwijnen.
In totaal negen songs die strak tegen elkaar aangeplakt een indringende sfeer optrekken met het langgerekte, toegankelijke, Bound als indrukwekkend middelpunt. Hoe spannend klinken ook de stukken die vanuit de titel aan het album zijn ontgroeid. Zowel de titeltrack (tevens de albumopener) als On&On&On, On&On&On&On als On&On&On&On&On zijn onvoorspelbare, vrije composities. Daartegenover staat dan weer een vloeiende gespeelde compositie als Teethgritter waar Blumbergs breekbare stem mooi inspeelt op de mondharmonica en viool. Ook albumafsluiter Pillow heeft dat breekbare en dat dwarse in instrumentatie.
On&On werd, net als het vorige album, geproduceerd door Peter Walsh, de man die onder meer vanaf halverwege de jaren tachtig in de studio de man was die Scott Walker bijstond in het maakproces van zijn meesterlijke tegelijk verbijsterende set aan albums. Processen in muziek maken die revolutionair waren en volledig onvoorspelbaar. Hij is wederom de juiste man op de plek. Zijn productie is broeierig en warmbloedig dan weer, door het toevoegen van elektronische elementen, vervreemdend en extra intrigerend.
Daniel Blumberg is een zeer bijzonder muzikant en songschrijver en zijn tweede album onder zijn eigen naam is een intrigerend meesterstuk.