×

Recensie

Pop

04 mei 2013

Dangers Of The Sea

Dangers Of The Sea

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Devil Duck Records

Dangers Of The Sea Dangers Of The Sea Pop 3.5 Dangers Of The Sea – Dangers Of The Sea Written in Music https://writteninmusic.com

Het gelijknamige indie/folkloristische debuutalbum Dangers Of The Sea is uitzonderlijk intens en melancholisch. Een plaat met slepende melodieën specifiek in vocalen en gitaren die gerust zwevend en dromerig genoemd kunnen worden. Zelfs het mysterieuze ontwerp van de albumhoes, een schimachtige afbeelding van een meer en bomen op de achtergrond, is zodanig aangepast aan de sfeer op het album. Alle reden om eens aandachtig naar deze verrassende en misschien wel raadselachtige plaat te luisteren.

Zoals hierboven aangegeven staat, klinken veel tracks van Dangers Of The Sea in enige mate duister. Toegegeven; Dangers Of The Sea is daardoor ook geen joviale noch vreugdevolle plaat geworden. Geen verstandige keuze om deze nummers tijdens opgetogen momenten te draaien, het effect zal alleen maar averechts werken. Of die melancholische en duistere sfeer de juiste keuze is voor een debuutplaat, is ten zeerste twijfelachtig te noemen. Hiermee laat de band in zekere zin namelijk horen dat ze op dat gebied weinig diepgang in alle songs hebben gelegd. Een debuutplaat met dynamische tracks spreekt vele malen meer aan dan een monotoon album.

Niet getreurd, want over kwaliteit gesproken hebben de heren niets te klagen. Frontman Andreas Bay Estrup studeerde voorheen jazz op drums in Kopenhagen, iets wat je overigens helemaal niet terug hoort op dit album. Estrup heeft zijn stokken neergelegd en heeft zich volledig geconcentreerd op zijn vocalen. Naast het feit dat hij een prima persoonsfunctionaris is door het samenstellen van de meest interessante Deense bandleden, mogen we kennismaken met toetsenist Jess Jensen (Saybia), bassist Mike Juel Taageoj (Slaraffenland), gitarist Frederik Teige (Efterklang) en drummer Rasmus Jusjong op het album. En dat is op zijn minst attractief.

Dangers Of The Sea is nog net geen filosofische plaat geworden met zwevende teksten en tokkelende gitaren. Daar is niets mis mee, maar als de band eerder had aangegeven dat het de bedoeling was om op het album optimisme uit te stralen, hebben ze het toch echt verkeerd aangepakt. Desalniettemin is Dangers Of The Sea over het algemeen een aangename easy listening plaat geworden met als hoogtepunten de vocalen van Estrup, toetsen- en gitaarwerk van Jensen en Teige. 1. Your Hands Are Folded
 2. Mine to Keep
 3. Light
 4. Sheer Desperation
 5. Take My Hand
 6. Everything Will Be Alright
 7. When the Curtain Falls
 8. Your Time Is Wasted
 9. Show Some Mercy
 10. Come Sit by My Fire
 11. Turn Around