×

Recensie

Roots

17 mei 2018

Dana Fuchs

Love Lives On

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Get Along Records

Love Lives On Dana Fuchs Roots 4 Dana Fuchs – Love Lives On Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer een tijdje geleden dat we kennis maakten met Dana Fuchs. De samen met haar familie vanuit New Jersey naar Wildwood, Florida uitgeweken tiener zingt gospel in het lokale Baptist koor.  Als ze naar New York City verhuist brengt een ontmoeting met gitarist Jon Diamond, die voordien al  succesvol met Joan Osborne samenwerkte, de bal goed aan het rollen in de bluesscène van Manhattan. Fuchs’rauwe stemtimbre en krachtige uithalen herinneren in niet geringe mate aan Janis Joplin. Het is dus niet verwonderlijk dat ze de hoofdrol vertolkt in de Broadway musical ‘Love Janis’.

Ondertussen heeft Fuchs samen met Diamond ook eigen songwerk dat in 2003 op Lonely for A Lifetime terecht komt. We kennen de fraai ogende dame met de blonde krullen vooral van haar energieke  podiumpassages. Na een veelbelovende start strandt haar platencarrière bij het Ruflabel na enkele langspelers op een doodlopend spoor. In haar privéleven loopt het evenmin van een leien dakje met de dood van enkele geliefden. Anderzijds priemt met het recente moederschap hoop en vreugde door in die donkere periode. Bovendien opent de herwonnen artistieke vrijheid op haar eigen platenlabel ook op muzikaal gebied nieuwe perspectieven.

“Ready to rise” zingt Fuchs, ze zoekt en vindt inderdaad moeiteloos haar tweede adem terug op Love Lives On. In Memphis werkt ze samen met gitarist Diamond, de co-auteur van de nieuwe songs, en sessielui met een verleden bij Hi Records. Onder supervisie van producer Kevin Houston, eerder actief met North Mississippi All Stars, Ian Siegal, Lee Williams.., creëert orgelveteraan Reverend Charles Hodges een authentieke soulsound. Hij wordt daarbij ondersteund door bijzonder accurate ritme-impulsen van Steve Potts en Jack Daley en de evidente blazerssectie.

Het ideale muzikale vehicle voor een zangeres als Fuchs. Backstreet Baby, waarin ze afrekent met het donkere verleden, vormt een ongemeen sterk span met de interpretatie van Otis Redding’s Nobody’s Fault But Mine. De overige songs zoals Callin’ Angels en Sittin’ In sporen behendig op Memphis Soul tracks en met de inbreng van  alomtegenwoordige dames  Reba Russell en Susan Marchall zijn de gospelroots nooit ver uit de buurt.

Na het introspectieve Love Lives On komt de funktrein terug op kruissnelheid, met Sad Solution en met Faithfull Sinner belanden we terug in de houten Godshuizen van de bible belt in het diepe Zuiden. Als het orgel en de blazers verstommen in de sober georkestreerde countrysoul van het akoestische Fight My Way en de persoonlijke, grondig vertimmerde, interpretatie van Cash’s Ring Of Fire blijft La Fuchs ronduit imponerend.  Op 29 juni klimt Dana Fuchs op het podium van Hookrock. 1. Backstreet Baby
 2. Nobody's Fault but Mine
 3. Callin' Angels
 4. Sittin' On
 5. Love Lives On
 6. Sad Solution
 7. Faithful Sinner
 8. Sedative
 9. Ready to Rise
 10. Fight My Way
 11. Battle Lines
 12. Same Sunlight
 13. Ring of Fire