×

Recensie

Roots

27 februari 2013

Dan Bern

Drifter

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Song City

Drifter Dan Bern Common Rotation Roots 4 Dan Bern – Drifter Written in Music https://writteninmusic.com

Het zal niemand verbazen dat Dan Bern ook wel de nieuwe Bob Dylan wordt genoemd. Je hoeft hem maar één zin te horen zingen en de vergelijking is duidelijk. Zonder de Dylan-fan te willen beledigen (dat schijnt nogal makkelijk te zijn), de stem van Bern is wel veel minder ‘erg’ dan die van Dylan nu is.

Ook muzikaal gezien zijn er wel verschillen. Berns muziek op Drifter gaat veel meer naar een mix van folk en country, onder meer vanwege de instrumentkeuze. Denk dan aan harmonica, banjo, dobro en pedal steel gitaar.

De vergelijking met Dylan wordt overigens niet alleen gemaakt vanwege de stemmen van de twee muzikanten. Het heeft zeker ook te maken met de teksten. Bern is net als Dylan een erg goede songwriter. Dat bewijst de Amerikaan uit Iowa op Drifter ook weer eens. Bern vult zijn nummers veelal in met mooie, verhalende teksten. Geen ‘rijmelarij’, de nummers gaan ergens over. Met 15 tracks en 52 minuten is het sowieso een goedgevuld album.

Bern krijgt op Drifter nog ondersteuning van niemand minder dan Emmylou Harris. Van Swing Set maken de twee een prachtig duet. Wie de tracklisting bekijkt, verwacht wellicht dat nummer 11 een ‘a’ te veel telt. Toch gaat het nummer echt over ‘ons’ Haarlem, waar Bern regelmatig in de sauna blijkt te vertoeven. Aan de tekst te lezen, verwachtte Bern de verwarring zelf ook al:

“Walking the streets of Haarlem
Not that one, the other one
The one with two A’s, the Dutch one”

Het album bezingt meer plaatsen op aarde. Zo komt Capetown voorbij (een heerlijke uptempo countrytrack), net als de crisis in Spanje. Want als al gezegd, de nummers gaan ergens over. Vrees overigens niet, het album kent niet alleen sombere, maatschappijkritische teksten, maar ook genoeg vrolijkheid. Daarnaast is er genoeg afwisseling in tempo: van ingetogen ballades tot een fijne Stones-achtige rocker als Carried Away.

Fans van Dylan kunnen zonder twijfel hun muziekcollectie uitbreiden met Drifter. Dylan-haters die wel van fijne roots houden, kunnen dat ook doen. Sterker, voor iedereen die van roots houdt is Drifter gewoon een erg mooie nieuwe aanwinst. 1. Luke the Drifter
 2. The Golden Voice of Vin Scully
 3. Party By Myself
 4. Holy House
 5. Rainin' in Madrid
 6. I'm Not from Around Here
 7. Carried Away
 8. Don't Get Mad Get Even
 9. Swing Set
 10. Capetown
 11. Haarlem
 12. Mexican Vacation
 13. Home
 14. Love Makes All the Other Worlds Go 'Round
 15. These Living Dreams