×

Recensie

Soul / Hiphop

28 augustus 2015

Dâm-Funk

Invite The Light

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Stone Throw

Invite The Light Dâm-Funk Soul / Hiphop 4 Dâm-Funk – Invite The Light Written in Music https://writteninmusic.com

Funk & Los Angeles kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden. Zoals in de 80’s toen Solar, de Sound of Los Angeles Records de ene na de andere knaller uitbracht. En L.A. is nog steeds een broedplaats van broeierige funk. Zoals de funk van Dâm-Funk, schuilnaam voor Damon Roddick. En de link met Solar was er via Leon Sylvers, één van de oprichters van dat roemruchte label en die ook op dit album van de partij is. Roddick zat dus dicht bij de bron en is het dan ook niet raar dat hij door die 80’s luitjes is beïnvloed.

En een paar jaar gingen er over heen vooraleer de opvolger van zijn debuutalbum Toeachizown verscheen. En Roddick doopte het tot Invite The Light, het tweede album dat zestien tracks telt (er is ook een versie met een tracklist die stopt op 20). Er is dus weer veel te beleven bij Dâm-Funk. In die tussentijd deed hij wat klussen voor onder andere Snoop Dogg, dus luierikken was er niet bij voor dit manneke uit L.A.

En de gastenlijst op Invite The Light is lang en indrukwekkend en van toen en nu: onder meer Q-Tip, Walter ‘Junie’ Morrison (van de Ohio Players, Parliament en Funkadelic), de onverbiddelijke Leon Sylvers III (en IV schuift ook nog aan), Jody Watley (die in de 80’s deel uitmaakte van Shalamar, één van de topacts op Solar) en Snoop Dogg. Niet de minsten dus. Roddick heeft een netwerk en meet dat op Invite The Light dan ook behoorlijk uit.

Na een wazig spoken intro door Junie Morrison wordt het al meteen duidelijk: Dâm-Funk is back. We Continue heet het dan ook heel toepasselijk in het openingsnummer. Monotone en vooral hypnotiserende funk, die de roots heel duidelijk in de 80’s heeft liggen, maar waar ook de G-funk invloeden niet van de lucht zijn. Een ultrastrakke track. En die zijn er op Invite The Light overvloedig te vinden: het stroperige, maar uitermate effectieve Somewhere, Someday, Surveillance Excape, dat zonder de legacy van Prince nooit had kunnen bestaan, het tegendraadse maar staccato HowUGonFu*kAroundAndChooseABusta’?, het op de Mtume (van ex Miles Davis man James Mtume) en S.O.S. band geënte Missing U en het ferm G-funkende Glyde 2Nyte. Het wemelt dus van de killertracks op Invite The Light, zonder dat het ook maar ergens een ripoff is van Dâm-Funk’s invloeden en inspiratiebronnen. En ook begaat Roddick niet de fout om té gemaakt retro te willen klinken. Nee, zijn analoge equipment wordt beheerst en met kennis van zaken ingezet. En alhoewel het een onvervalste 80’s sound heeft, klinkt de Dâm-Funk vooral van nu. Terwijl het album ook zo dertig jaar geleden uitgebracht had kunnen worden.

Wie van de comfortabele G-Funk van lui als Snoop Dogg warm draait, kan Dâm-Funk’s Invite The Light zonder voorbeluistering meteen aanschaffen. Funk is nog steeds alive en is het een goede zaak dat mensen als Damon Roddick dit nog met man en macht, maar ook met een rotsvast vertrouwen uitdragen. Invite The Light verlengt de zomer met enkele maanden. Best buy dus.

Tracklist Invite the Light

 1. Junie’s Transmission [ft. Junie Morrison]
 2. We Continue
 3. Somewhere, Someday
 4. I’m Just Tryna’ Survive (In The Big City) [ft. Q-Tip]
 5. Survelliance Escape
 6. Floating On Air
 7. HowUGonFu*kAroundAndChooseABusta’?
 8. The Hunt & Murder of Lucifer
 9. It Didn’t Have To End This Way
 10. Missing U
 11. Acting [ft. Ariel Pink]
 12. O.B.E.
 13. Glyde 2nyte [ft. Leon Sylvers III & IV]
 14. Just Ease Your Mind From All Negativity [ft. Snoop Dogg]
 15. Virtuous Progression [ft. JimiJames, Kid Sister, Nite Jewel, Novena Carmel & Jody Watley]
 16. Scatin’ (Toward The Light)
 17. Junie’s Re-Transmission [ft. Junie Morrison]
 18. I’m Just Tryna’ Survive (In The Big City) Party Version [ft. Q-Tip]
 19. ‘Kaint Let ‘Em Change Me
 20. The Acceptance


 1. Junie's Transmission (feat. Junie Morrison)
 2. We Continue
 3. Somewhere, Someday
 4. I'm Just Tryna Survive (In the Big City) [feat. Q-Tip]
 5. Surveillance Escape
 6. Floating On Air (feat. Flea & Computer Jay)
 7. HowUGonFu*kAroundAndChooseABusta?
 8. The Hunt & Murder of Lucifer
 9. It Didn't Have 2 End This Way
 10. Missing U
 11. Acting (feat. Ariel Pink)
 12. O.B.E.
 13. Glyde 2Nyte (feat. Leon Sylvers III & Leon Sylvers IV)
 14. Just Ease Your Mind From All Negativity (feat. Snoop Dogg & Joi Gilliam)
 15. Virtuous Progression (feat. JimiJames, Jane Jupiter, Nite Jewel, Novena Carmel & Jody Watley)
 16. Scatin' (Toward the Light)
 17. Junie's Re-Transmission (feat. Junie Morrison)
 18. I'm Just Tryna Survive (In the Big City) [Party Version] [Bonus Track] [feat. Q-Tip]
 19. Kaint Let `Em Change Me (Bonus Track)
 20. The Acceptance (Bonus Track)