×

Recensie

World

05 november 2013

Daisy Correia

Fado do Norte

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: DC Music

Fado do Norte Daisy Correia World 3.5 Daisy Correia – Fado do Norte Written in Music https://writteninmusic.com

Vier jaar na het uitbrengen van haar prima debuutalbum Este Meu Fado is Daisy Correia terug met een geslaagde en waardige opvolger, Fado do Norte. Het album, mede mogelijk gemaakt door financiële (project)steun via voordekunst.nl, is wederom geproduceerd door Tiago Machado en telt twaalf nummers, inclusief de verrassende bonustrack/cover What A Wonderful World.

Op 30 september presenteerde Daisy met veel flair, charme en (droge) humor het nieuwe album met haar band in North Sea Jazz Club in Amsterdam. Toen bleek al dat Daisy niet alleen uitstekende tekstschrijvers/schrijfsters en muzikale gasten had weten te strikken maar dat ook haar eigen schrijftalent aan het licht is gekomen en zij zelf als zangeres en artiest daarnaast een geweldige groei doormaakt.

Fado do Norte telt namelijk twee nummers die Daisy, samen met respectievelijk Fernando Lameirinhas en José Luis Gordo schreef en een prachtige eigen bewerking van een zeer oud nummer, Rosa, dat van generatie op generatie is overgegaan. Het nummer is door een 90-jarige man uit het dorp waar Daisy’s Portugese roots liggen, voor haar gezongen. Daisy schreef een hedendaagse muziekvariant op dit Romeo en Julia-’verhaal’ om zo haar overgrootvader, die dit nummer begin 1900 zong, en haarzelf samen te brengen.

Het album begint meteen prachtig met Cigana do Norte, dat zij samen met haar grote vriend/muzikale mentor Fernando Lameirinhas schreef. Mede van zijn hand komt ook het mooie duet dat Daisy met Stef Bos zingt, Abraça-Me/Omhels Me Dan, dat Fernando eerder samen met BLØF opnam. Ook Stef Bos is geen onbekende van hem en van de fado want op Fernando’s prachtige album Anaïna zingt hij mee op de nummers Hier (geen BLØF-cover) en Ericeira.

Amélia Muge schreef voor Daisy O Fado Sem Lisboa en samen met José da Ponte het voor Daisy toepasselijke Fado Holandês. Mafalda Arnauth leverde haar de schitterende, gevoelige ballad Lembrar, één van de hoogtepunten op Fado do Norte. Tiago Machado schreef samen met Joaquim Pedro Gonçalves het fraaie Menino do Accordeão, waarbij (gast)saxofonist Henk van Twillert het nummer extra (klank)kleur geeft.

Een mooi eerbetoon aan José Alfonso is de geweldige versie van zijn Teresa Torga die we op het album aantreffen. Vorig jaar maakte Daisy Correia en haar band al flink indruk met haar prachtige hommage aan ‘Zeca’ Alfonso en wat mij betreft had er ook wel een heel album van Alfonso-covers en bewerkingen mogen verschijnen. Wellicht nog iets voor de toekomst? En die toekomst ziet er hoe dan ook zeer zonnig uit voor Daisy want vooral haar (eigen) songs Abram As Portas do Fado en Rosa, het onbetwiste hoogtepunt van het album, smaken absoluut naar meer!  (foto: Krijn van Noortwijk)

Tracklisting Fado do Norte:

 1. Cigana do Norte
 2. Os segredos da Mariquinhas
 3. O Fado sem Lisboa
 4. Abram as portas do Fado
 5. Lembrar
 6. Fado Holandês
 7. Abraça-me/Omhels Me Dan
 8. Não sei aonde vou
 9. Menino do acordeão
 10. Teresa Torga
 11. Rosa
 12. What A Wonderful World (Bonus Track)