×

Recensie

Roots

24 december 2017

Daisy Chapman

Good Luck Songs

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Broken Silence Records

Good Luck Songs Daisy Chapman Roots 3.5 Daisy Chapman – Good Luck Songs Written in Music https://writteninmusic.com

In de openings- en titelsongsong wenst Daisy Chapman ons geluk in zowat alle talen, zelfs in het Zuid-Afrikaans zoals de bijhorend ondertitel Kila la Kehri al verraadt. De uit Bristol afkomstige zangeres engageerde een indrukwekkend aantal Europese en uit zowat alle overige continenten afkomstige vrienden die het koor vormen in deze klassieke pianoballade.

Tijdens haar kinderjaren was ze al een volleerde pianiste. Home Fires is een melancholische mijmering waarin ze terugkeert naar die onbezorgde periode. De heldere zang is onlosmakelijk verbonden met geïnspireerde klavierpartijen op de grand piano, gecomplementeerd met cello de viool van Sue Lord. Een bijzonder fraaie warme orkestratie ondersteund Chapmans verhalen over haar eigen leven zoals Settle Down en Generation Next dat de zoektocht van jonge artistiekelingen beschrijft, een stap die de zangeres bijna twintig jaar geleden zet als ze naar Bristol verhuist. Een song die een aanstekelijk optimisme uitdraagt.

De meer universele onderwerpen die aangesneden worden zijn minder vrolijk. I Used To Own An Empire, over de gloriedagen van de eens zo machtige en welvarende Britse koninkrijk en de onvermijdelijke terugval. Bijzonder intrigerend is het dramatische verhaal van Idilia Dubb dat zich in de negentiende eeuw afspeelt. Een in de Schotse archieven teruggevonden bewerking van haar lang verborgen dagboek door haar vriendin Genevieve Hill werd uiteindelijk in ’95 gepubliceerd en nu wordt het in een mooie song verwerkt.

Na het in aanzwellende klassieke orkestratie gedrenkte The Decalogue vormt het uitsluitend op percussie en zang leunende There’s A Storm Coming een fel contrast. Er bestaan nog knappe uitvoeringen van het van Tom Waits afkomstige Tom Traubert’s Blues, omringd met weemoedige viool- en celloklanken walst Mathilda in deze ontroerende interpretatie onverstoorbaar verder.  1. Good Luck Song
  2. Home Fires
  3. Settle Down
  4. Generation Next
  5. I used To Own An Empire
  6. Idilia Dubb
  7. The Decalogue
  8. There’s A Storm Coming
  9. Tom Traubert’s Blues (Four Sheets to the Wind in Copenhagen)