×

Recensie

Alternative

26 september 2017

DAAU

Hineinterpretierung

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Waste My Records

Hineinterpretierung DAAU Alternative 4.5 DAAU – Hineinterpretierung Written in Music https://writteninmusic.com

DAAU bestaat 25 jaar. Dat mag gevierd en wel met een nieuwe release. Hineinterpretierung bevestigt al het koppige, al het eigenzinnige en het ronduit unieke van dit collectief.

Na dik twee decennia op de planken was een terugblik aan de orde. En zoals we het collectief kennen levert dat weeral een heel aardig spécialleke van het huis op. Kortom: Hineinterpretierung is homebrew entertainment van de allerbovenste plank. Kan ook haast niet anders, want met eerder werk zoals het nog steeds dik onderschatte debuut uit 1996 bewees DAAU toen al (toen nog onder de Die Anarchistische Abendunterhaltung naam) dat het een ronduit unieke sound in de vingers had.

In hun vijfentwintigjarig bestaan waren er best wat wisselingen en strubbelingen, maar nu lijkt DAAU vooral ouder, wijzer en op een of andere manier rijper. En net als hen ervaren wij ook de noodzaak om zoals de dichter Dylan Thomas aanmoedigt “to rage against the dying of the light”. Anders verwoord: ook wij als fan worden stilaan een dagje ouder. In die zin biedt het nieuwe Hineinterpretierung gelukkig een onuitwisbare herinnering aan vroeger. We worden er bijna melig en weemoedig van. De herinnering aan de kleine, schimmige cafeetjes die de groep toen aandeed. Met telkens weer die onbeschrijfbare, tot uitzinnigheid resulterende combinatie van klassiek, folk, jazz en andere genres. Wat was de groep toen zo jong, zo wild en vooral zo heerlijk chaotisch.

Dit album bevestigt wat al veel langer geweten is: DAAU is wereldklasse. Dat was toen al zo en dat is nu eigenlijk nog altijd zo, zo konden we vaststellen tijdens hun optreden(s) op Gent Jazz. Hineinterpretierung is een eigenzinnige terugblik op eerder werk.

In samenspraak met curator Rudy Trouvé wérd, met een een mild aanvaardbare vorm van chaos en toeval gewerkt aan de nieuwe release, die vrijwel volledig bestaat uit knip- en plakwerk. Sommige stukken bieden herkenning, maar veelal worden er echt zwaar geradicaliseerde versies van de composities op de muziekliefhebber los gelaten.

De atypische, weerbarstige opener Aufhoren bewijst dat DAAU anno 2017 nog steeds un poco héél speciaal blijft. Dit album is dan ook een erg aparte visie van een Best Of die de héle DAAU catalogus grondig door elkaar haalt. Er is zowel herkenning (het avantgardistische van Drieslagstelsel I en Drieslagstelsel III) als trots omdat aan het DNA van de groep nérgens werd geraakt. Dat kon enkel gebeuren met de hulp van een usual suspect in de vorm van ancien Rudy Trouvé.

Hoor hoe ze in pakweg Gin & Tonic zichzelf en de luisteraar een cadeau doen door op een clevere manier gebruik te maken van vrije improvisatie. Of hoe het uit de recentste worp Eight Definitions gehaalde Berlin-Deventer-Antwerpen hier in een danig ingekorte en verknipte versie aan bod komt. Die bewijzen volop het volstrékt unieke geluid van de band. DAAU is immer uit op avontuur en experiment. Dat hoor je onder meer tijdens Highway Tiger dat onder meer speelse accenten kreeg of het heropgeviste, wat aan Serge Gainsbourg verwante Orange. Het grootste verschil is in onze ervaring de focus op marimba. Wie de uitgave goed bekijkt leest ongetwijfeld ook het handschrift van Trouvé: “we have a marimba and we’re not afraid to use it”.

Het grote voordeel van deze Best Of is het evenwicht. Er was natuurlijk een breed corpus aan materiaal, maar de hier gepresenteerde collectie bewijst hoofdzakelijk inzicht en visie. De release maakt dan wel stevige stappen in de tijdsconstructie, maar weet daar net een heel eigen, volstrekt unieke draai aan te geven.

DAAU en Trouvé zorgden bovendien voor een heel verzorgde vinyluitgave waarin de opvallende consistentie van het bronmateriaal bijzonder goed uit de verf komt. Kortom: een uiterst voorbeeldige uitgave die jammer genoeg vrijwel nergens de pers haalde. Hinteinterpretiering zet nochtans sterk in op vernieuwing (het hypnotiserende Red) in plaats van herhaling. Een beetje alsof het nooit écht anders geweest is. Aan u om het album verder te ontdekken. 1. Aufhoren
 2. Dip ‘n Dodge
 3. Rabbit Eye Movement
 4. Drieslagstelsel I
 5. Gin & Tonic
 6. Berlin-Deventer-Antwerpen
 7. Highway Tiger
 8. Orange
 9. Drieslagstelsel II
 10. Lounja La Gazelle
 11. Voodoo Sim
 12. Visions of Arcadia
 13. Waltz Delire
 14. Dansende Mieren
 15. Delete Alt and Undo
 16. Red
 17. Silver
 18. Oliphant
 19. A Sin so Nasty
 20. Rain Song