×

Recensie

Alternative

14 september 2017

Daan

Nada

Geschreven door: Peter Urbanus

Nada Daan Alternative 4 Daan – Nada Written in Music https://writteninmusic.com

Daan Stuyven – artiestennaam kortweg Daan- is een van de talrijke eigenzinnige wonderkinderen van de Belgische muziekscene. Zo’n man die met z’n stem en talent alles in goud kan doen veranderen, maar er voor kiest om eigenwijs z’n eigen creatieve pad te volgen. Nada is een multidisciplinair project waarvoor Daan samen werkte met fotograaf Peter de Bruyne. Dit album is daar de weerslag van. Met dit uiterst eigenzinnige, stevig op elektronica leunende werk, vol vervreemdende (elektronische) melodieën en desolate klanken en bovenal zijn donkerbruine stem, gaat Daan voor mijn gevoel terug naar begin jaren ’80.

Daan Stuyven (48) komt uit Leuven. Hij won eind jaren ’80 Humo’s Rockrally, een prestigieuze muziekprijs in Vlaanderen, met zijn eerste band Citizen Kane. Eind jaren ‘90 vormde hij met ex-dEUS-gitarist Rudy Trouvé de experimentele rockband Dead Man Ray. Nadien ging hij solo en behaalde hij met The Player goud in België. Hij is al jaren een grote naam in Vlaanderen, met spraakmakende optredens op de grote festivals, maar in Nederland toch wat minder bekend.

Op dit album neemt Daan behalve de zang zelf de elektrische en akoestische gitaren, drums, percussie en toetsen voor z’n rekening. Verder spelen grootheden als Jef Neve, Isolde lasoen en Geoffrey Burton (voorheen Arno) mee.

Vergelijken is altijd een beetje vervelend, maar als je de sound en invloeden van dit album moet situeren, dan denk ik bij de duisterder stukken aan Japan en Lou Reed (Damaged Goods), terwijl de luchtiger nummers Brian Ferry op z’n avontuurlijkst (Seven Lives) ademen. Goed, nummers als Friend en Nontrol zou je even goed als gothic folk kunnen bestempelen.

Conclusie mag zijn dat Daan met Nada een uiterst eigenzinnige en persoonlijke plaat heeft gemaakt. Introspectieve nummers, met een fraaie en niet-clichématige muzikale begeleiding, met zijn warme stem en talent als songschrijver als niet geringe bonus.



 1. Friend
 2. Wrong Heart
 3. Nontrol
 4. Damaged Goods
 5. Temptation
 6. Seven Lives
 7. King Of Nothing
 8. Blurred
 9. Wheel
 10. Fermavida
 11. Forever Man
 12. Propellor
 13. Tormenta
 14. Bala Perdida