×

Recensie

Roots

06 maart 2011

D.B. Rielly – Love Potions And Snake

Love Potions And Snake Oil

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Shut Up & Play!

Love Potions And Snake Oil D.B. Rielly Roots 4 D.B. Rielly – Love Potions And Snake Oil Written in Music https://writteninmusic.com

Love Potions And Snake Oil is het debuutalbum van de Amerikaan D.B. Rielly. En wat voor debuut! Samengevat zou je kunnen zeggen: what you see is what you get. Het begint bij het originele ‘what you see’: de cd zit in een blikken sigarendoosje. Hoewel ik het ooit eens eerder heb gezien bij een buitenlands album van Steely Dan vol met outtakes, een bijzondere en originele verpakking is het wel degelijk. En dat is ‘what you get’ ook: een bijzonder en origineel brouwsel van zydeco, blues en country. Ja, de kwalificatie ‘roots’ past perfect bij de muziek die D.B. Rielly maakt.

Op dit album zorgt hij niet alleen voor de zang, maar ook voor het spelen op de gitaar, banjo, accordeon gitaar, piano, banjo, mandoline en van percussie. O en voor we het vergeten, de productie van het album deed hij ook zelf. Een muzikale duizendpoot dus.

Love Potions And Snake Oil kent een hele goede afwisseling van snelheid/genre, waardoor de verveling niet één keer toeslaat. Nou ja, behalve dan de verveling dat je telkens weer op ‘play’ moet drukken als het album afgelopen is. Oftewel, zet ‘m maar gewoon op repeat, deze muziek groeit alleen maar. De nummers in vogelvlucht:

Het album begint met One Of These Days (You’re Gonna Realize). Een meer dan prima track om mee te openen. Na tien seconden drums komt de accordeon met de gezellige zydeco-klanken inzetten, een geluid dat nog veel vaker te horen is. Bijvoorbeeld op het volgende nummer, Don’t Give Up On Me. Een Nederlandstalige versie hiervan zou direct in de smartlap-top-zoveel staan, onder meer vanwege die accordeon. Op de manier waarop D.B. het brengt is het een mooie countrytrack.

Nog mooier is de ballad Save All Your Kisses. Ondanks dat je opnieuw de accordeon hoort en nu ook een mandoline, is dit toch een echte pianosong. De combi van dat instrument, van de mooie (soms wat nasale) stem van Rielly en van de liefdestekst maken dit nummer werkelijk prachtig. Na de ballad gaat D.B. direct over op een uptempo nummer, I Got A Girlfriend, dat zowel muzikaal als tekstueel vrolijk te noemen is (I got a girlfriend // And she belongs to me // I got a girlfriend // My folks said ‘finally’). Dit nummer past ook weer in het hokje zydeco. Erg mooi is om te horen, hoe vanuit die sound ineens de gitaar ‘inbreekt’ om een lekkere countrysolo te spelen. En laten we de baspartij (Brice Gordon) hier ook niet vergeten, die levert een belangrijke bijdrage aan de vrolijkheid van dit nummer.

Van de zydeco gaat de muziek over in de country. Dat gebeurt met Loving You Again, een nummer dat qua muziek én tekst wat doet denken aan countrykraker Achy Breaky Heart. Hoewel dan meteen gemeld moet worden dat het hier wél lekker klinkt! D.B. vervolgt met weer een ballad, het erg mooie One Day At A Time. Dit nummer begint ingetogen en werkt zo toe naar een prachtige samenzang in het refrein. Deze song is verplicht luistervoer voor fan van The Eagles.

Voor degene die nog een vette blues mist, don’t worry. Het nummer Changed My Mind, met het mooie geluid van de National (resonantie)gitaar en de mondharmonica is dat namelijk. Got A Mind is weer meer traditionele country, onder meer vanwege dat machtig mooie geluid van de banjo (een instrument dat de laatste tijd sowieso opvallend vaak een grote bijdrage levert aan de schoonheid van nummers). Als je een goede stem hebt en dat instrument kunt bespelen, veel meer heb je dan niet nodig, zo blijkt weer eens.

Net als op I Got A Girlfriend laat Rielly ook op We’re All Going Straight To Hell horen dat hij teksten kan schrijven die zijn gevoel voor humor goed weergeven. Muzikaal begint het nummer als Mystery Train (Elvis Presley) om heel snel over te gaan in een perfecte mix tussen country met zydeco. Love Potions And Snake Oil eindigt met weer een prachtige ballad, het nummer Love Me Today. Geen knallend, maar een melancholisch einde. Zo’n einde, dat je even stil achterlaat, positief onder de indruk.

De kans is groot dat D.B. Rielly eind dit 2011 voor optredens naar Nederland komt. Hou hem in de gaten! Tot die tijd zal Love Potions And Snake Oil de roots-fan niet vervelen: tien nummer lang hoor je uptempo afgewisseld door ballad, hoor je vrolijkheid afgewisseld door melancholie. Dit alles op een mooie manier. In de winkels is het album (nog) niet te koop, daarvoor moet je naar de site van D.B. Rielly of van CD Baby.

Mocht je nog twijfelen, hieronder een YouTube filmpje. En anders, in het hoesje geeft Rielly zelfs een bijzondere garantie: “I personally guarantee that if these here concocted remedies fail to eliminate all the trouble & woe that befall man or beast… I’ll eat a bug.” Hoeft niet hoor, wat WiM betreft is dit album geslaagd. Meer dan geslaagd!  1. One Of These Days (You're Gonna Realize) (3:50)
  2. Don't Give Up On Me (2:55)
  3. Save All Your Kisses (3:58)
  4. I Got A Girlfriend (3:39)
  5. Loving You Again (2:46)
  6. One Day At A Time (4:58)
  7. Changed My Mind (4:03)
  8. Got A Mind (3:33)
  9. We're All Going Straight To Hell (3:16)
  10. Love Me Today (4:26)