×

Recensie

Jazz

23 oktober 2011

Cyro Baptista's Banquet Of The Spirits –

Caym, Book Of Angels 17 Massada Book Two

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Challenge

Caym, Book Of Angels 17 Massada Book Two Cyro Baptista's Banquet Of The Spirits Jazz 4.5 Cyro Baptista’s Banquet Of The Spirits – Caym Written in Music https://writteninmusic.com

De in New York wonende Braziliaanse percussionist Cyro Baptista speelde met grootheden als Paul Simon, Herbie Hancock, Wynton Marsalis, Yo-Yo Ma, Sting, Snoop Dogg en John Zorn met wie hij 2 jaar terug nog op North Sea Jazz te zien was met Zorn’s Masada Sextet. Zorn begon Masada begin jaren ’90 met als doel zijn Joodse roots te onderzoeken en schreef voor zijn door de Masada groep uitgevoerde Book of Angels 316 composities.

Caym is het 17e album in de serie; Zorn liet 12 nooit eerder opgenomen tracks uitvoeren en opnemen door Cyro Baptista’s Banquet Of The Spirits, een naam die enige uitlegt behoeft om zo de keur aan diverse stijlen te begrijpen die op dit album is samengebracht. Want Banquet Of The Spirits is genoemd naar de Braziliaanse culturele beweging Anthropofagia die in de jaren twintig verkondigde dat alles in de Braziliaanse cultuur van buiten is gekomen. Van aardappelen tot muziek ! Nu ik onlangs nog de Braziliaanse Assad Family (met een Libanese achtergrond) heb zien optreden op het Assad Family, sta ik niet meer te kijken van Oosterse invloeden in  Braziliaanse muziek. Die zijn op dit album ook goed te horen.

Maar liefst 75 verschillende instrumenten worden er gespeeld door de vier groepsleden; naast Baptista zelf zijn dat Brian Marsell (keyboards. Speelt ook in Beat The Donkey, een andere groep van Baptista), de jonge drummer/percussionist Tim Keiper die ik al eerder bij Vieux Farka Touré heb zien schitteren en bassist Shanir Blumenkranz (John Zorn, Yo-Yo Ma) die veel van de arrangementen voor zijn rekening nam. Voor deze opnames speelden de bandleden alle 75 instrumenten zelf. De diverse stijlen op dit album vloeien organisch in elkaar over zodat je soms ’n Braziliaanse percussiegroove hoort, ingebed in oosterse melodieën; zo is Caym een wonderlijke muzikale reis van de favela’s van Brazilië naar de woestijn van Marokko, de eilanden van Japan en de Indonesische gamelan.

Banquet Of The Spirits creëert een zinderend amalgaam van uitheemse klanken en ritmes die niet alleen luistergenot verschaffen maar soms ook lekker dansbaar blijken te zijn. Er zijn slechts enkele momenten van verstilling, van rust, in een filmische muzikale sfeer. Er is een flirt met latin jazz, met jazz; swingende conga’s over een repetitief pianopatroon roepen associaties op met Weather Report. Het album sluit af met een kerkorgel dat verschillende toonhoogtes opzoekt. Zorn’s onderzoekende geest sluit mooi aan bij de creatieve energie en hoogstaande technische bagage van Cyro Baptista’s Banquet Of The Spirits ! Wie openstaat voor deze complexe avantgardistische World fusion, zal veel plezier beleven aan dit album.

Zaterdag 5 november geeft Cyro Baptista een Rhythm Awareness Workshop via de Wereldmuziekschool Amsterdam. Aanvang: 19.00. Prijs: 28,-.

Opgeven via: www.wereldmuziekschoolamsterdam.nl

Cyro Baptista1Zondag 6 november treden Cyro Baptista & Banquet Of The Spirits op in het Bimhuis. Piet Heinkade 3, Amsterdam. Tel: 0207882188. Aanvang: 15.00. Prijs: 20,-