×

Recensie

Pop

10 januari 2023

CVC

Get Real

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: CVC Recordings

CVC - Get Real
Get Real CVC Pop 3.5 CVC – Get Real Written in Music https://writteninmusic.com

In juli 2022 bracht CVC (Church Village Collective) de debuut-ep Real to Reel out. De warme klanken van de band pasten prima bij de tijd van het jaar. Het zestal uit Church Village, Wales, klonk vol zelfvertrouwen, alsof ze al langere tijd aan het releasefront actief waren. Opvallend detail: CVC bleek via zangers/gitaristen David Bassey en Elliott Bradfield ook nog eens verre linken te hebben met de Welshe grootheden Shirley Bassey en James Dean Bradfield.

Inmiddels is het tijd voor de eerste langspeler. De bandleden groeiden op met The Beatles, Neil Young en The Beach Boys. Alhoewel je de songs op Get Real nu niet direct een op een aan deze namen kunt koppelen is de muziek van CVC wel duidelijk geworteld in de pop/rock- en singer-songwritertraditie van de latere jaren zestig en vooral de jaren zeventig. Er werd al eens gezegd dat CVC met zijn muziek een vleug Laurel Canyon naar Wales haalt. Live bleek dit alles niet alleen uit de muziek; de prettig gedateerde outfits van de bandleden vielen ook op.

Luisteren naar Get Real is bepaald geen straf: opener Hail Mary is zonnige, weelderige en meerstemmige pop waar de band het patent op lijkt te hebben. Winston biedt vergelijkbaar luistervoer; alsof de Californische zon de bergen en dalen van Wales overtrekt. Een lichtelijk bizarre wending zorgt plots voor andere, meer barokke popsferen.

CVC klinkt geregeld zo smaakvol en glossy dat de naam Steely Dan soms even te binnen schiet (Knock Knock). De band houdt echter een eigen gezicht. Zo is Anogo weer een geheel ander verhaal: doo-wop-achtige zang in een nummer over wiet roken. Op de single Good Morning Vietnam – die overigens over Tinder en one night stands gaat – klinkt doorleefder en biedt dan ook de nodige afwisseling. Het galopperende ritme trekt de song verder van zijn voorgangers op de plaat.

De tweede helft van het album houdt CVC het niveau op peil: Woman of Mine laat ruimtelijke, klassieke sixtiesklanken horen. Een sax komt voorbij en bij momenten lijken Arctic Monkeys inspiratie te hebben gebracht. Niet geheel toevallig wellicht werd Get Real gemixt door Ross Orton, die eerder werkte met de band rond Alex Turner.

Mooie, weelderige seventies singer-songwritersferen sieren Music Stuff, terwijl CVC op Mademoiselle lekkere psych/funk/disco/filmmuziek serveert met diepe bassen en ragfijne gitaren. Strakke, rockende passages laten horen dat de band bij tijd en wijle echt wel los wil gaan. Een andere kant van de jaren zeventig; glimmende, gepolijste rock, wordt op Docking the Pay aangetikt.

Zo is dit debuutalbum van CVC een coherente plaat die nergens overdondert maar wel elf songs lang een prima niveau vasthoudt met flink wat oorstrelende passages. Nu maar eens kijken of de kleine Britse tour van afgelopen oktober dit voorjaar nog eens heel dik kan worden overgedaan. Met dit fijne album op zak moet dat toch tot de mogelijkheden behoren. 1. Hail Mary
 2. Winston
 3. Knock Knock
 4. Sophie
 5. Anogo
 6. Good Morning Vietnam
 7. Woman of Mine
 8. Music Stuff
 9. Mademoiselle
 10. Docking the Pay
 11. American Ultra
 12. Good Morning Vietnam [Single Mix]