×

Recensie

Rock

20 april 2021

Crimi

Luci e Guai

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Airfono

Luci e Guai Crimi Rock 3 Crimi – Luci e Guai Written in Music https://writteninmusic.com

Je eerste muzikale herinneringen blijven vaak het hele leven bij. Zo hoorde Julien Lesuisse op zeer jeugdige leeftijd de memorabele deuntjes die zijn Siciliaanse nonna in de keuken tijdens het koken neuriede. Die liefde voor de muziek werd dus al door zijn grootmoeder letterlijk met de paplepel ingegoten. Deze zanger en tevens prima saxofonist groeide dan wel op in Lyon, maar die Italiaanse roots blijven bepalende in zijn ontwikkeling. Zijn hart ligt vol nog steeds op de geboortegrond van zijn voorouders, terwijl zijn ziel ondertussen ook geraakt werd door andere culturen en gewoontes.

Niet vreemd dus dat hij terecht komt bij het feestelijk klinkende bonte ADHD gezelschap Mazalda Turbo Clap. Een zestallige stimulerende adrenalinekick die in freakend hoog tempo er een overvoed aan Algerijnse rai georiënteerde muziek doorheen werkt. Ze staan hiermee dicht bij het rauwe straatgeluid van het rondzwervende Les Négresses Vertes en het manische Mano Negra en de daaruit voortgekomen Mestizo stroming die de puurheid van punk mixt met wereldmuziek.

Omdat de wereld zoveel moois te bieden heeft gaat de verveeld geraakte Julien Lesuisse al snel op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. Tijdens deze zoektocht maakt hij kennis met gitarist Cyril Moulas, voorheen actief in het jazzy Ethiopische Imperial Tiger Orchestra, Afrobeat drummer Bruno Duval die tevens leerling was van het legendarische Fela Kuti bandlid Tony Allen, en bassist Brice Berrerd. Dit viertal vormt uiteindelijk Crimi.

Crimi is een verbroederend collectief welke poogt om traditionele stijlen onder te brengen in een modern universeel geheel. Grenzen vervagen en muziek is voor iedereen. De geleefde stem van de emotionele zanger Julien Lesuisse houdt wel vast aan die kenmerkende rai sound die hij met Mazalda Turbo Clap al neerzette. De sprankelende begeleiding op Luci e Guai schippert tussen diverse stromingen en verbreed het geluid waarbij er vooral terug gegrepen wordt op de jaren zeventig en tachtig.

Cyril Moulas drukt zijn stempel op Mano d’Oro. De dominant gespeelde loeiharde afro beat krijgt tegengas door die dromerige afzijdige ritmische reggae. Een fusie welke de zomer verwelkomt. De eighties new wave van het haastige La Vicaria en het hypnotiserende Chi Ci Talia? komen volledig tot zijn recht met het Oosterse rockende psychedelische gitaarspel en de strak doorpompende baspartijen.

Ciatu Di Iu Margiu is stevig rockende synthpop, maar dan voortgebracht door echte ademende instrumenten en niet met de hulp van een drumcomputer. Gelukkig grijpt Julien Lesuisse ook nog terug naar zijn saxofoon om de jazz fusion van Conca D’oro in te luiden. Het avontuurlijke La Virrinedda is nachtelijk en verleidend, duisterder en drukkender dan de overige tracks, maar wel zeer overtuigend. De saxofoon laat de ochtendzon ontwaken en zorgt voor een verfrissende afloop.

Het zwoele mierzoete Quetzalcoatl neigt naar jaren tachtig soul, en is een afbreuk ten opzichte van de overige tracks. Het is net te gelikt, te broeierig, en ook die kopstem van Julien Lesuisse werkt hier niet in het voordeel. Lo Nilo is chaotisch en ongecontroleerd en de jamsessie der instrumenten matchen niet geheel met elkaar. En daar zet hem toch wel het kritiekpunt van Luci e Guai. Julien Lesuisse wil net iets teveel. Op muzikaal vlak en qua zang zit het allemaal perfect in elkaar, alleen botsen deze twee werelden te vaak met elkaar. Een mooi gewaagd experiment met een wisselvallige uitwerking.  1. Mano D'oro
  2. La Vicaria
  3. Conca D'oro
  4. Quetzalcoatl
  5. Ciatu Di Iu Margiu
  6. Chi Ci Talia?
  7. Lo Nilo
  8. La Virrinedda