×

Recensie

Alternative

15 maart 2018

Creep Show

Mr Dynamite

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Mr Dynamite Creep Show Alternative 4 Creep Show – Mr Dynamite Written in Music https://writteninmusic.com

Een fijne verrassing kun je het album Mr Dynamite van Creep Show zeker noemen. De samenwerking van Wrangler, de band onder leiding van oud Cabaret Voltaire-lid Stephen Mallinder, en John Grant werd uitvergroot tot de band Creep Show en Mr Dynamite is hun eerste, erg aanstekelijke album.

Dat Grant fan van Cabaret Voltaire was en eigenlijk daardoor ook gelijk van Wrangler, werd duidelijk toen hij de band uitnodigde bij zijn eerste (en gelijk maar totaal uitverkochte) optreden in de Londense Royal Albert Hall in de zomer van 2016. De band, onder de bezielende leiding van Mallinder, speelde daar een prikkelend tegelijk fijn verstorend voorprogramma. Dat optreden was de opmaat naar Creep Show.

Mallinder en Grant begonnen, al vrij snel na dat optreden, songs te schrijven die iets geheel nieuws van beide moest laten horen. Enthousiast over de songs en het idee deze op te nemen werd er tijd gezocht en gemaakt. In Cornwall gingen Grant, Mallinder en Phil Winter en Ben ‘Benge’ Edwards (beide ook actief in Tunng), vervolgens in volledige vrijheid aan de slag met de levenslang verzamelde collectie drum computers en synthesizers van Benge en Mr Dynamite is het gevolg. Een album dat klinkt als een heerlijk vrije oefening in muziek maken. Het plezier van muziek maken spat van de opnamen af . De band brengt, zoals verwacht, elektronische klanken voort. Van Mallinder kennen we die kant natuurlijk optimaal, van Grant vooral sinds zijn samenwerking met Gus Gus’ Biggi Veira op zijn tweede album en meesterwerk Pale Green Ghosts.

De bandnaam werd door Benge aangedragen nadat hij in een droom in een art gallery verzeild was geraakt waar een expositie vertoond werd waarbij de geschiedenis van de kunst zich in steeds wisselende en vloeiende vormen steeds opnieuw ontwikkelde. Naam van die tentoonstelling was Creep Show.

De composities op Mr Dynamite trekken alle muzikanten naar nieuwe dimensies. Muziek gemaakt vanuit oude instrumenten met een visie die in de toekomst ligt. Mooi om Grant zichzelf zowel muzikaal als vocaal te horen uitdagen. Dat zijn stem een van de mooiste is die er heden ten dage in de muziek te horen is mag duidelijk zijn. Opvallend genot blijft dat hij zowel over een akoestische en elektrische als ook elektronische instrumentatie geweldig zijn weg vindt. Op Mr Dynamite deelt hij de vocalen met Mallinder die zijn songs door allerlei apparatuur verwrongen naar voren dringt. Soms ook worden de songs door een fijne vrouwen backing van soul voorzien (Endangered Species).

Mr. Dynamite is een echt album. Beginnend met de titeltrack openbaart zich een mooi arsenaal aan spannende klanken gevat in klinkende composities. Onvoorspelbaar, uitdagend dan weer uitermate catchy, alles in een mooie balans. De heerlijk over de top titeltrack, de sci-fi funk van K Mart Johnny, het overweldigende Endangered Species, het knisperende Tokyo Metro en het filmische, volop aan Kraftwerk refererende, Fall zijn maar enkele voorbeelden van datgene wat Mr Dynamite zo’n fijn album maakt.

En met albumafsluiter Safe and Sound hebben we ook nog eens één van de allermooiste door Grant goddelijk gezongen songs ever te pakken. Tevens de perfecte albumafsluiter. Alleen al bij de tekstregels ‘Billions of stars across oceans and time’ en ‘I’m safe and sound in the arms of my destiny’ raak je volledig ontroerd, al helemaal als ze door een nu optimistisch in de liefde gelovende Grant gezongen worden.

Mr Dynamite is een fraaie en spannende muzikale exercitie die naar veel meer smaakt.  1. Mr. Dynamite
  2. Modern Parenting
  3. Tokyo Metro
  4. Endangered Species
  5. K Mart Johnny
  6. Pink Squirrel
  7. Lime Ricky
  8. Fall
  9. Safe And Sound