×

Recensie

Electronic

12 januari 2020

Craven Faults

Erratics & Unconformities

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Leaf

Erratics & Unconformities Craven Faults Electronic 3.5 Craven Faults – Erratics & Unconformities Written in Music https://writteninmusic.com

Ergens in Yorkshire staat een verlaten textielfabriek waar vanuit de schemerige nacht onheilspellende geluiden ontsnappen, en zich aan de stille omgeving opdringen. Zo kan een spannende roman zich ontwikkelen. Hier gaat het echter om het ontstaan van Erratics & Unconformities, het duistere illustratieve synthesizerdebuut van het Britse Craven Faults.

Met het zuigende Vacca Wall bereiken ze het tegenovergestelde effect als het ontslakken van je innerlijke gedachtes. Hoe gruwelijk effectief zet dit elektro gezelschap je op het verkeerde been. Deze ambient klanken nodigen niet tot rust uit maar laten door de geluidsgolven opbouw juist de dreiging in een complex werkstuk van ruim een kwartier toe. Onderhuids kruipt het steeds dieper je gevoelsgangen binnen. Het ontwikkeld zich als een Titanic die nietsvermoedend zijn ondergang tegemoed vaart. In een wereld waarbij het smelten van de ijskappen niet de dreiging is, maar de dieper vrijwel onzichtbare gelegen ijzigheid het grote gevaar vormt. Soundscapes die niet gebruikt worden om de mindfulness te ondersteunen, maar therapeutisch de verschrikking laten herbeleven. Hoe minimalistisch ze zich introduceren zo onheilspellend zoeken ze vervolgens de diepgang op.

Deipkier vervolgt als een sneltrein de reis. Al direct geeft de gejaagdheid het startsein. Hier wandel je beschermend aan de hand van de componisten hun geschapen droombeeld binnen. Met een magische hypnotiserende opbouw werkt Craven Faults aan een breed scala van sferische, bijna gewichtsloze trance. Futuristische synthesizers uit de vorige eeuw vormen de basis aan dit stukje classic minimal dance. Sterk vanuit die dreamhouse basis ontwikkelt Cupola Smelt Mill zich naar een insomniatische slapeloosheid. De drang om wakker te blijven is een in wording zijnde proces met heerlijk lang uitgerekte drones. De donkere beats bepalen als wegwijzers de aangegeven richting en voorkomen hiermee dat het stuurloos ten onder gaat.

Experimenteel verwelkomt de strakke Slack Sley & Temple noise de audiovisuele beleving. De muziek roept sterk hallucinerende beelden op en laten deze tot een ultiem verslavend tripgenot versmelten. Gemakshalve koppelen deze naar zachte sirene stilte door waar alleen plaats voor de terugkerende dreun is welke het oorspronkelijke harde werkveld vormt.

Hangingstones gaat sacraal verder. Een klassiek geschoolde kerkelijke orgelsound laat de componerende kwaliteiten van het gezelschap horen. Natuurlijk zijn we allang overtuigd dat ambient meer is dan alleen wat knoppen op het juiste moment indrukken, ook nu is het vakmanschap overduidelijk aanwezig. Er zit zoveel triestheid in de track verscholen, die bewustwording openbaart zich pas na meerdere luisterbeurten.

Die somberheid domineert tevens het benauwende zwaarmoedige Signal Post. Mokerslagen welke als het luiden van de Big Ben een verstikkend gevoel oproepen. Een doods ritueel dat de kwetsbaarheid van de eeuwigheid aankondigt. Neurotische terugkerende drones als unheimisch evenwicht. Erratics & Unconformities is een krachtig uitgebalanceerde tranceplaat, een gevaarlijke cooling-down na een vluchtige lange nacht stappen. De bewustwording in weerbaar elektroland.  1. Vacca Wall
  2. Deipkier
  3. Cupola Smelt Mill
  4. Slack Sley & Temple
  5. Hangingstones
  6. Signal Post