×

Recensie

Electronic

12 januari 2020

Craven Faults

Erratics & Unconformities

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Leaf

Erratics & Unconformities Craven Faults Electronic 3.5 Craven Faults – Erratics & Unconformities Written in Music https://writteninmusic.com

Ergens in Yorkshire staat een verlaten textielfabriek waar vanuit de schemerige nacht onheilspellende geluiden weten te ontsnappen, en zich opdringen aan de stille omgeving. Zo zou een spannende roman zich kunnen ontwikkelen. Hier gaat het echter om het ontstaan van Erratics & Unconformities, het duistere illustratieve synthesizerdebuut van het Britse Craven Faults.

Met het zuigende Vacca Wall weten ze het tegenovergestelde effect te bereiken als het ontslakken van je innerlijke gedachtes. Hoe gruwelijk effectief kan dit elektro gezelschap je op het verkeerde been zetten. Deze ambient klanken nodigen niet uit tot rust maar laten door de opbouw van geluidsgolven juist de dreiging in een complex werkstuk van ruim een kwartier toe. Onderhuids kruipt het steeds dieper je gevoelsgangen binnen.

Het ontwikkeld zich als een Titanic die nietsvermoedend zijn ondergang tegenmoed vaart. In een wereld waarbij het smelten van de ijskappen niet de dreiging is, maar het dieper vrijwel onzichtbare gelegen ijzigheid het grote gevaar vormt. Soundscapes die niet gebruikt worden om de mindfulness te ondersteunen, maar therapeutisch de verschrikking laten herbeleven. Hoe minimalistisch ze zich introduceren zo onheilspellend wordt er vervolgens de diepgang opgezocht.

Deipkier laat je als een sneltrein de reis vervolgen. Al direct wordt er in de gejaagdheid het startsein gegeven. Hier wandel je wel beschermend aan de hand van de componisten hun geschapen droombeeld binnen. Met een magische hypnotiserende opbouw wordt er gewerkt aan een breed scala van sferische, bijna gewichtsloze trance. Futuristische synthesizers uit de vorige eeuw vormen de basis in dit stukje classic minimal dance.

Nog sterker vanuit de dreamhouse ontwikkelt Cupola Smelt Mill zich naar een insomniatische slapeloosheid. De drang om wakker te blijven is een in wording zijnde proces met heerlijk lang uitgerekte drones. De donkere beats bepalen als wegwijzers de aangegeven richting en voorkomen hiermee dat het stuurloos ten onder gaat.

Meer experimenteel gericht verwelkomt de noise van het strakke Slack Sley & Temple de audiovisuele beleving. De muziek roept sterk hallucinerende beelden op en laten deze versmelten tot een ultiem verslavend tripgenot. Gemakshalve wordt er door gekoppeld naar zachte sirene stilte waar alleen plaats is voor de terugkerende dreun die het oorspronkelijke harde werkveld vormt.

Hangingstones gaat bijna sacraal verder. Een klassiek geschoolde kerkelijke orgelsound laat de componerende kwaliteiten van het gezelschap horen. Natuurlijk zijn we al lang overtuigd dat ambient meer is dan wat knoppen op het juiste moment indrukken, ook nu is het vakmanschap overduidelijk aanwezig. Er zit zoveel triestheid verscholen in de track, waarvan je pas bij meerdere luisterbeurten bewust van wordt.

Die somberheid domineert tevens zwaarmoedig in het benauwende Signal Post. Mokerslagen die als het luiden van de Big Ben een verstikkend gevoel oproepen. Een doods ritueel dat de kwetsbaarheid van de eeuwigheid aankondigt. Neurotische terugkerende drones als unheimisch evenwicht.

Erratics & Unconformities is een krachtig uitgebalanceerde tranceplaat, een gevaarlijke cooling-down na een vluchtige lange nacht stappen. De bewustwording in weerbaar elektroland.  1. Vacca Wall
  2. Deipkier
  3. Cupola Smelt Mill
  4. Slack Sley & Temple
  5. Hangingstones
  6. Signal Post