×

Recensie

Roots

29 maart 2012

Cowboy Junkies

The Wilderness (The Nomad Series Volume 4)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Latent

The Wilderness (The Nomad Series Volume 4) Cowboy Junkies Roots 4.5 Cowboy Junkies – The Wilderness (The Nomad Series Volume 4) Written in Music https://writteninmusic.com

Met de 4 albums die de Canadese Cowboy Junkies uitbrachten binnen The Nomad Series hebben ze een absolute meesterklus geleverd. Het ene album was nog beter dan het andere.  The Wilderness is het vierde en prachtige slotakkoord in de serie.

In een woord indrukwekkend is The Nomad Series te noemen. Vooral van een band die al sinds 1986 bestaat en dus al meer dan 25 jaar aan de weg timmert. Aangekondigd als een 4-album project binnen 18 maanden (Renmin Park (mei 2010), Demons (februari 2011), Sing In My Meadows (oktober 2011) en nu dus The Wilderness (april 2012)) is The Nomad Series een van de meest geslaagde exercities in de muziekgeschiedenis geworden. Alle albums hebben een volslagen eigen klasse. Renmin Park was het experimentele album, Demons een tribute aan Vic Chestnutt en Sing In My Meadows de wat stevigere kant van de Junkies.

De songs voor The Wilderness werden geschreven in een huisje in de bossen, ongeveer een uur ten noorden van Toronto (de thuishaven van de band) gelegen. Gitarist/songschrijver Michael Timmins had zich hierin verschanst om de nieuwe muzikale richting voor de band uit te denken en schreef het leeuwendeel van de songs voor The Wilderness. Vlak daarna vertrok hij met zijn gezin voor een lange reis naar China. Een reis die vooral bedoeld was om zijn geadopteerde kinderen de kans te geven met hun oorsprong kennis te laten maken. Het eerste deel uit The Nomad Series, Renmin Park, was daar het indrukwekkende verslag van. Daarnaast waren er eerst nog de songs van Vic Chesnutt en daarna nog zoveel andere songs om uit te putten dat de 2 daarop volgende albums daarmee volledig gevuld konden worden.

De songs bleven, geschreven in het huisje in de bossen, bleven dus liggen voor het laatste deel in The Nomad Series. Om niets aan de verbeelding over te laten werd het album dus ook maar The Wilderness gedoopt. De plek moet Timmins een hoop inspiratie gegeven hebben, want het album staat echt vol met songs die behoren tot het beste wat de Cowboy Junkies ooit hebben opgenomen. Alleen die briljante album opener Unanswered Letter (for JB) al! Albumopvolger Idle Tales is al net zo prachtig. Ook songs als Damaged From The Start en het wonderschone Angels In The Wilderness zijn indrukwekkend te noemen. Om over de lekker dynamische albumafsluiter Fuck, I Hate The Cold al helemaal te zwijgen. Wat een topsong is ook dat! The Wilderness is een fijne ontdekkingstocht naar de oorsprong en ontwikkeling van Cowboy Junkies en een uitstekend album.

Het is echt ontzettend moeilijk om een favoriet album te kiezen binnen The Nomad Series maar The Wilderness maakt daar wel een dikke kans op.  1. Unanswered Letter (For JB)
  2. Idle Tales
  3. We Are The Selfish Ones
  4. Angels In The Wilderness
  5. Damaged From The Start
  6. Fairytale
  7. Staring Man
  8. The Confession Of Georgie E
  9. I Let Him In
  10. Fuck, I Hate The Cold