×

Recensie

Roots

03 november 2010

Cowboy Junkies – (The Nomad Series part

Renmin Park

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Latent

Renmin Park Cowboy Junkies Roots 4 Cowboy Junkies – Renmin Park (The Nomad Series part 1) Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een band die al 25 jaar bestaat, is Renmin Park een opvallend vitaal album te noemen. De welbekende CJ sound wordt op het nieuwe album van de band compleet herontdekt.

Het waren de geadopteerde Chinese dochtertjes van gitarist/songschrijver Michael Timmins die de aanleiding vormden voor een trip naar China en een uiteindelijke herontdekking van de songs van Cowboy Junkies. Juist in de rijke muzikale traditie van China vond Timmins inspiratie om nieuwe songs voor zijn band te schrijven. Een ware stortvloed aan muzikale ideeën deed hem besluiten een vierluik te maken die nu over 18 maanden verspreid in 4 albums verschijnt.

Voor het eerste deel in de Nomad Series is het album Renmin Park alvast een fraaie aanrader te noemen. Timmins, al sinds de start van Cowboy Junkies de voornaamste songschrijver, heeft niet alleen Chinese elementen aan de muziek van zijn band toegevoegd maar ook veel funky psychedelica en triphop-achtige invloeden. Soms lijkt het wel of Beck bij de band meespeelt. Natuurlijk is de prachtige stem van zus Margo Timmins nadrukkelijk aanwezig in de rustige, pure songs en blijkt haar stem ook wonderwel aan te sluiten bij de trippier tracks.

Met een ware Chinese geluidscollage opent het album spannend om daarna met het puur uit gitaar en zang bestaande titelnummer de alom bekende Cowboy Junkies sound te herintroduceren. Het door een dik uitwaaierende en galmende gitaar gedreven Sir Francis Bacon At The Net trekt vervolgens gelijk door naar een prettig donkere sfeer en is een voorbode op de briljante tracks A Few Bags Of Grain, A Good Heart, Cicadas en het zeer opvallende A Walk In The Park waarin de Chinese zanger Zuoxiao Zuzhau de leadvocals voor zijn rekening neemt en waarin Michael Timmins in een soort van Neil Young gruis met zijn gitaar de song afsluit. De songs klinken broeierig, vervreemdend en wonderschoon. Juist in deze songs blijkt weer eens dat Margo Timmins een van de allermooiste stemmen uit de muziek heeft.

Renmin Park is een album dat als geheel het best tot zijn recht komt. Met prachtsongs die vrijwel in elkaar overlopen is dit een uitstekend eerste deel in de Nomad Series. Ik zie nu al zeer uit naar deel 2. Tot die tijd zal Renmin Park mijn CD speler niet uit te branden zijn. 1. Intro
 2. Renmin Park
 3. Sir Francis Bacon at the Net
 4. Stranger Here
 5. A Few Bags of Grain
 6. I Cannot Sit Sadly By Your Side
 7. (You've Got to Get) A Good Heart
 8. Cicadas
 9. Interlude
 10. My Fall
 11. Little Dark Heart
 12. A Walk in the Park
 13. Renmin Park (Revisited)
 14. Coda