×

Recensie

Pop

23 februari 2016

Courtney Yasmineh

Red Letter Day

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Red Letter Day Courtney Yasmineh Pop 3.5 Courtney Yasmineh – Red Letter Day Written in Music https://writteninmusic.com

Als teenager ontvluchtte Courtney Yasmine Chicago om ergens in het Noorden van Minnesota in een blokhut aan haar songwerk te sleutelen dat op enkele langspelers en epeetjes verzeilde. Op de meest recente langspeler Red Letter Day is producer Rob Genadek, evenals op de voorgangers prominent aanwezig en componeerde enkele songs samen met Courtney.

Als je dan nog muzikanten als Charley Drayton (Divinyls, Keith Richards X-pensive Winos) samenbrengt in The Brewhouse in Minneapolis met klassenbakken als Jon Jones (gitaar en toetsen) en Kale Baglyos reed krijg je muzikaal vuurwerk. Ruig rockende, metalige riffs en jankende staccato gitaren introduceren Get It, Friend of Mine en een uitermate strak Misfits and Losers. Het ietwat onderkoelde  aan Debbie Harry’s parlando herinnerende Stupid With Your Love is trefzekere pop die meteen gensters slaat.

Het is echter de catchy sixtiespop van titelsong Red Letter Day en een lang uitgesponnen Hang On For The Ride. Niet toevallig  twee nummers met glansrol voor orgel en elektrische piano, songs waarvoor Courtney nagenoeg in haar eentje tekende. Als het er wat subtieler aan toegaat zoals in de zacht vibrerende countryrocker Change Your Mind toont Yasmineh haar intrinsieke klasse.

Er  bestaat overigens ook Red Letter Day Unplugged, een EPtje met een handvol nummers van de langspeler in een gestripte vorm, een handig formaat voor radio-en TV-presentaties. In een afwijkende, soberder geïnstrumenteerde versie blijven de songs moeiteloos overeind, hopelijk krijgt  de muziek van Yasmineh nu ook wat meer weerklank bij een ruimer publiek.  1. Get It
  2. Cleaning Crew
  3. Friend Of Mine
  4. Red Letter Day
  5. Change Your Mind
  6. Misfits and Losers
  7. Stupid With Your Love
  8. Hang On For The Ride
  9. My Baby’s Eyes