×

Recensie

Jazz

10 november 2020

Cosmic Vibrations

Pathways & Passages

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Spiritmuse Records

Pathways & Passages Cosmic Vibrations Jazz 4 Cosmic Vibrations – Pathways & Passages Written in Music https://writteninmusic.com

Cosmic Vibrations is de nieuwe band rondom de uit Los Angeles afkomstige spiritual soulzanger Dwight Trible. Hun debuutalbum Pathways And Passages is en vrije ode aan, en tegelijk een toekomstvisie op, de spiritual jazz.

Trible heeft een magnifieke band samengesteld met legendarische namen. Percussionist/fluitist Derf Reklaw speelde met Pharaoh Sanders, Terry Callier, Minnie Ripperton en Herbie Hancock (en dat is maar een beperkte opgave), contrabassist Horace Williams speelde met Horace Silver, Roy Ayers, Dizzy Gillespie en Freddie Hubbard (wederom een selecte opgave) en saxofonist/basklarinettist Pablo Calogero speelde dan weer met onder meer Titi Puente en Yusef Lateef.

Percussionist Christopher Garcia komt net als drummer/electronist Breeze Smith dan weer uit de avant-garde en improvisatie. Zij hebben hun sporen in diverse gezelschappen over de decennia ook dubbel en dwars verdiend. Mooi ook hoe de verrassende slide-gitaar van Scott Fraser zich moeiteloos in het geluid van de band nestelt.

Een band vol gelouterde muzikanten dus die hun vakmanschap en liefde voor vrije en spirituele jazz in volle teugen tot zich nemen en volledig gelijkgestemd Pathways And Passages hebben opgenomen. Een album dat vol voor het muzikale avontuur gaat en waarbij spoken en zang wordt vergezeld door zowel Latijnse als Afrikaanse ritmes en jazz in ruime en gevarieerde scheuten overheen vloeit.

Pathways And Passages is een album als een trip. De composities verlopen in volop veranderende structuren, zwepen op, swingen, duwen dik door de blender, duiken vol het avontuur in, verstillen, verontrusten, bieden hoop, verrassen continu. Vooral ook omdat zanglijnen door elkaar lopen/opgenomen zijn, instrumenten verdubbeld zijn, slim ingelegde elektronica de composities versterken.

Het zijn composities die hoewel niet echt toegankelijk wel uitermate uitdagend aanvoelen. Je voelt gelijk dat je ze in alle rust wil doorgronden en tot je wilt nemen. In alles voel je aan dat dit muziek is die met elke luisterbeurt nog harder gaat verbazen en emotioneren. Mooi ook hoe de verrassende slide-gitaar van Scott Fraser zich moeiteloos in het geluid van de band nestelt. Het nog meer diepte geeft.

Trible is niet alleen de grootse zanger die immer je aandacht pakt maar tevens een muzikant die altijd politiek is. Een man met een spiritueel hart en geest die zich altijd duidelijk uitspreekt over hoe hij de wereld ziet en dat altijd doet met veel overtuiging en intelligentie. En dat natuurlijk doet met die donkere en goddelijke soulstem van hem. Imponeren doet hij altijd met zijn teksten, die immer verhalen over sociale situaties en misstanden maar toch altijd hoop herbergen. En ontdekkingsreis door zijn teksten is de extra aanbeveling.

Als je Trible in de ingetogen prachtafsluiter Some Other Time de sterren uit de hemel hoort zingen met die van soul vergeven prachtstem van hem wil je maar één ding en dat is het album nogmaals vanaf het begin opzetten en snappen hoe we daar toch zo beland zijn.

Pathways And Passages is een volop intrigerend album dat je pas in meerdere luisterbeurten tot de kern brengt. Een album als een ontdekkingstocht waarbij liveoptredens van de band ontzettend veel zou helpen om nog eerder tot die kern te komen. Een album gemaakt door muzikanten die een leven lang gevoed door de spiritual jazz, vol muzikaal avontuurlijk en improvisatie nieuwe muzikale landschappen en vergezichten creëren die buitenissig interessant zijn.  1. Nature’s Vision
  2. Blue Skies
  3. How Long
  4. Motherless Child
  5. Water Flow
  6. Movin’ On
  7. OLBAP
  8. Tragedy Escapes