×

Recensie

Alternative

03 april 2018

Cosmic Psychos

Loudmouth Soup

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Subway Records

Loudmouth Soup Cosmic Psychos Alternative 3.5 Cosmic Psychos – Loudmouth Soup Written in Music https://writteninmusic.com

Wat goed werkt hoef je niet te veranderen. De Cosmic Psychos zijn het bewijs dat je gewoon verder moet gaan met de muziek waar je van houdt zolang je daar lol in houdt, grijze haren en dikke bierbuiken ten spijt. Een fijn staaltje ‘boerenkinkel-punkrock’ cq ‘bulldozer punk’. 

Blokes You Can Trust was de titel van een documentaire over de band uit 2012. Voor een vette bak herrie ben je bij dit zooitje ongeregeld uit Australië aan het goede adres. De driemansformatie is al actief sinds 1982, zij het niet in dezelfde bezetting. Zanger-bassist Ross Knight is eigenlijk de enige die al vanaf het begin er bij is. Gitarist John McKeering is er vanaf 2006 bij en drummer Dean Muller vanaf 2005.

Een criticus omschreef hun muziek ooit als een kruising tussen Nick Cave’s Birthday Party en The Ramones onder invloed van het een en ander aan chemische hulpstoffen. Cosmic Psychos is eerder een cultband, maar niettemin invloedrijk. Ze toerden ooit met onder andere geestverwanten als Motörhead, Nirvana en Mudhoney. Wijlen Kurt Cobain en Eddie Vedder waren al fan van de Australische rauwdouwers in de jaren tachtig. Ze staan bekend om hun energieke, door de wah wah en fuzz gehaalde betonmolensound, met zo nu en dan een fors uit de klauwen gierende gitaarsolo. Rijk zijn ze niet geworden van hun muziek. Voornaamste regel was dat je altijd voor een optreden moet opdrinken, omdat je vrienden anders tijdens de show al het bier kunnen opdrinken.

Loudmouth Soup gaat er vol in met 100 cans Of Beer en Feeling Average. Moon Over Victoria is denk ik niet helemaal vreemd aan de aloude Sex Pistols. Goeie riffs verzinnen kunnen deze gasten, zeker, getuige ook Better In The Shed (geweldige clip ook). Rat On The Mat opent zeer ongebruikelijk met een cleane jangle-gitaar en meerstemmige koortjes, maar lang duurt dat niet lang. Een brakke bassolo zorgt voor een rustig intermezzo, waarna de fuzz-gitaar en beukende drums wederom de toon zetten. ‘Blokes You Can trust’ immers. Opmerkelijk is ook dat dit nummer ruim vier minuten duurt. Ongewoon lang voor de Cosmic Psychos. Het in de beste Motörhead-traditie hard rockende Last Stand is een waardige afsluiter.

Veel meer woorden hoef je hier niet aan te wijden. Deze muziek spreekt voor zich. Wie behoefte heeft aan een ouderwetse bak punkrock/betonrock zonder pretenties zoeke niet verder.  1. 100 Cans Of Beer
  2. Feeling Average
  3. Dogshit
  4. Moon Over Victoria
  5. Better In The Shed
  6. Mean
  7. Too Dumb To Die
  8. Rat On The Mat
  9. Moonshine Shuffle
  10. Last Stand