×

Recensie

Alternative

01 juli 2020

Coriky

Coriky

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Dischord

Coriky
Coriky Coriky Alternative 4 Coriky – Coriky Written in Music https://writteninmusic.com

In 2015 begonnen Ian MacKaye en Joe Lally, ooit beiden in het legendarische Fugazi, weer samen te spelen. MacKaye’s partner, Amy Farina, nam plaats achter de drumkit en een veelbelovend trio was geboren: Coriky. Het duurde tot november 2018 voordat de band zich voor het eerst op een podium deed gelden. En nog eens anderhalf jaar voordat het debuutalbum begroet mocht worden.

De zo graag geziene Fugazi reünie – de band is nooit formeel opgeheven – laat dus nog wel even op zich wachten. Ondertussen biedt Coriky echter ook prima materiaal; songs met een vrij minimale sound en veel zeggingskracht. Coriky klinkt lekker ‘gestript’, open en ongepolijst, vergelijkbaar met de vorige band van MacKaye en Farina, The Evens. Bij beluistering van de elf tracks komen ook herinneringen aan de Amerikaanse alternatieve (indie- en noise)rock van begin jaren negentig weer bovendrijven. Coriky klinkt lekker ‘live en dichtbij’, maar ook losjes en soms bijna jazzy. Let wel: zonder aan spanning, opwinding en dynamiek in te boeten.

Clean Kill is de toegankelijke single die het album mag openen. Een aantrekkelijke, poppy indierocker met een refrein uit drie kelen. Bij nadere beschouwing blijkt de song natuurlijk niet zo onschuldig als hij lijkt. Ook Inauguration Day klinkt licht maar hier is de spanning voelbaarder. De tekst verduidelijkt een en ander: ‘Inauguration / What’s surprising is the expectation / That we ever had a say / About who’d be standing on that carpet / On inauguration day’. Ian MacKaye en consorten hebben natuurlijk nog steeds een scherpe blik op politiek en maatschappij.

Spanning is ook voelbaar in Have A Cup Of Tea, dat mooi opbouwt en donkere sferen mooi afwisselt met harmonieuze passages. Het prikkelende, trage Last Thing kruipt zonder hard te confronteren tóch onder de huid. Shedileebop is ook zwanger van onrust en disruptie. Hier gaat Coriky wél los: MacKaye laat twee keer een fijne gitaarwind waaien. De poppy titel is natuurlijk misleidend: ‘Who’s using what and what does it do / The people line up to be a cast of thousands / Maybe the question is what’s using who / Shedileebop’.

Een track als Hard To Explain, met zijn losse drums, vrije basspel en afgemeten gitaar is een mooi voorbeeld van het open, kale geluid van Coriky waarbinnen de instrumenten zonder lawaai te maken toch luid spreken. Het refrein is bijna gewoontjes in deze prikkelende context. Say Yes is vervolgens wat minder geïnspireerd. Too Many Husbands is ook geen albumhoogtepunt maar wel gezegend met expressieve, dominante gitaren en een lekkere uitloop met veel toms,

Het afsluitende Woulda Coulda is bijna dromerig, loom te noemen. Een weinig ambitieuze maar des te aangenamere finale met een mooie vocale rol voor Farina. Niks geen nachtkaars; gewoon een passend slot van een plaat die ongedwongen klinkt maar tegelijkertijd een flinke intensiteit in zich draagt. Zoals we konden verwachten. 1. Clean Kill
 2. Hard To Explain
 3. Say Yes
 4. Have A Cup Of Tea
 5. Too Many Husbands
 6. BQM
 7. Last Thing
 8. Jack Says
 9. Shedileebop
 10. Inauguration Day
 11. Woulda Coulda