×

Recensie

Roots

02 mei 2017

Cordovas

Cordovas

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy.nu

Cordovas Cordovas Roots 3.5 Cordovas – Cordovas Written in Music https://writteninmusic.com

In 2012 duikt deze band uit Nashville op met een in eigen beheer opgenomen langspeler. Tijdens een eerste tournee zijn de 1000 exemplaren al snel uitverkocht.  Even later lijkt Cordovas van de aardbol verdwenen, de prille fans in vertwijfeling achterlatend. Zowat een jaar geleden wordt de band terug op de podia gesignaleerd, bovendien is er nu vijf jaar na datum een reguliere titelloze langspeler opgebouwd met dat oude materiaal en dat is een goede zaak.

Het lijkt wel of we ergens in  op het scharnierpunt van de jaren zestig met de seventies zijn verzeild.  Prachtig, meerstemmig akoestisch songwerk als Maria lijkt afkomstig uit de  destijds bloeiende troubadoursscène van Laurel Canyon, terwijl Storms naar Fleetwood Mac refereert, de Britse bluesformatie die met een meer gepolijste sound een tweede muzikale adem vond in Californië. In All I Found bezingen Joe Firstman en kompanen uitgebreid de lof van die zonnige regio. Samen met Lucca Soria zet Firstman met zorgvuldig uitgebouwde gitaarescapades de lijnen uit, mooi aangevuld door de pianoriedels en orgelwerk van Jon Lloyd.

In de wat langer uitgesponnen muzikale trip Southern Rain komt Grateful Dead even om het hoekje kijken in zwierige gitaarjams die nergens ontaarden. De grote kracht van Cordovas  schuilt in de interactie met de weergaloze harmoniezang. Of die nu in gespierde countryrock  van Step Red Back, een naar The Band lonkend Standin On The Porch of  in een ingetogen akoestisch pareltje als Salome wordt verwerkt. Met zo’n verzameling tijdloze Americana komt de liefhebber van het genre ongetwijfeld ruimschoots aan zijn trekken. “Feel Good To Be Free”, een snuifje naiëf idealisme is mooi meegenomen in deze bange tijden.  1. All I Found
  2. Southern Rain
  3. Maria
  4. Step Back Red
  5. Storms
  6. Old Dog
  7. Salome
  8. Standing On The Porch
  9. Louisiana Hurricane
  10. Feel Good To Be Free