×

Recensie

Roots

11 oktober 2015

Corb Lund

Things That Can't Be Undone

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

Things That Can't Be Undone Corb Lund Roots 4 Corb Lund – Things That Can’t Be Undone Written in Music https://writteninmusic.com

De voormalige rodeoman uit Edmonton bouwde sinds zijn verhuis naar Nashville een muzikale loopbaan uit die via de distributiekanalen van New West stilaan tot op het Europese continent doordringt Het pad werd geëffend door fraaie werkstukken als Losin’ Lately Gambler. Voor Cabin Fever trok Lund zich even terug in het isolement van een blokhut in de buurt van zijn oorspronkelijke thuishaven. Counterfeit Blues kwam in de Sun Studio’s in Tennessee tot stand. In tegenstelling tot de voorgangers waarbij telkens vooraf uitgewerkt songwerk in enkele dagen werd ingeblikt was er dit keer sprake van een hechtere samenwerking.

Lund en zijn trouwe begeleiders The Hurtin’ Albertans kampeerden twee weken in Nashville in de Low Country Sound, vaste stek van producer Dave Cobb, die eerder succesvolle projecten met Jason Isbell en Chris Stapleton afrondde. Cobb was nauw betrokken bij de muzikale arrangementen. Een benadering die in een meer organische natuurlijke sound resulteert, de inbreng van gitarist en lapsteelman Grant Siemens en de overige Albertans valt hierbij evenmin te onderschatten.

Het levert het vertrouwde, lekker ouderwetse mengsel van country en rock op rond de markante ietwat klagelijke zang van Corb Lund. Na het op catchy snarenriffs gebouwde Weight Of The Gun meanderen Run This Town en het smartelijke Alice Eyes haast geruisloos voorbij in de schemerzone tussen country en rock op het beproefde recept van pedalsteel en melancholische zanglijnen.

Met de jankende gitaren van het ritmische Alt Berliner Blues en het galmende snarenwerk gekruid met een snuifje psychedelia van het wrang klinkend Sadr City waarin de gruwelijke uitspattingen van de oorlog opduiken, komen Lund en kompanen wat snediger uit de hoek. Dat is eveneens het geval in Talk Too Much dat bij momenten aan het vroege sixties werk van de prille Stones en andere jonge wolven uit het tijdperk van de Britse beat- en bluesboom herinnert. Washed-Up Rock Star Factory Blues is een twangende fingerpicker die rechtstreeks uit de gammele plaatselijke honky tonk lijkt weggeplukt, een saloonstamper die met de hulp van Evan Felker van The Turnpike Troubadours tot stand kwam.

Lund blijft op zijn best als hij terugkeert naar zijn jeugdjaren, in de cowboy folk van S Lazy H schuilt een onverbloemde ode aan het goede leven op de ranch dat uiteindelijk ten onder gaat aan het bekende verhaal van onverzoenlijke verdeeldheid en ongebreidelde hebzucht. Met Goodbye Colorado rekent hij af met dat verleden maar de heimwee blijft knagen zoals Sunbeam, een door het verlies van geliefden geïnspireerde ingetogen afsluiter die zijn uitwerking niet mist.

Tracklistning Things That Can’t Be Undone:

 1. Weight Of The Gun
 2. Run This Town
 3. Alt Berliner Blues
 4. Alice Eyes
 5. Sadr City
 6. Washed-Up Rock Star Factory Blues
 7. S Lazy H
 8. Goodbye Colorado
 9. Talk Too Much
 10. Sunbeam


 1. Weight Of The Gun
 2. Run This Town
 3. Alt Berliner Blues
 4. Alice Eyes
 5. Sadr City
 6. Washed-Up Rock Star Factory Blues
 7. S Lazy H
 8. Goodbye Colorado
 9. Talk Too Much
 10. Sunbeam