×

Recensie

Roots

15 juni 2022

Corb Lund

Songs My Friends Wrote

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Songs My Friends Wrote Corb Lund Roots 4 Corb Lund – Songs My Friends Wrote Written in Music https://writteninmusic.com

De titel laat aan duidelijkheid niets te wensen over, de Canadese songmid  Corb Lund heeft ondertussen een reeks langspelers opgebouwd met de niet altijd even rooskleurige verhalen uit het eenzame cowboyleven uitgebracht. Op het recente Agricultural Tragic brengt de voormalige rodeoman uit Alberta hulde aan zijn familie die zich destijds in het Wilde Westen als pioniers staande hield. Die opvolger van Cover Your Tracks  krijgt nu een vervolg met Songs My Friends Wrote.

Die vrienden zijn muzikanten met wie Lund  de afgelopen jaren optrok al kaartend en drinkend in de saloon of samen musicerend op het podium. De selectie bevat vooral minder bekend werk, niet zelden uit de beginperiode. Samen met The Hurtin’ Albertans, zijn vertrouwde compagnons de route,  brengt Lund zijn persoonlijke adaptatie in een aanstekelijk mengsel van country , folk en rock van dit bij het grote publiek minder bekende werk.

De Texaan Hayes Carll, geen onbekende in deze rubriek, is een van zijn Lund’s beste vrienden in muziekland. Hayes figureerde al op dat vorige coverproject.  Highway 87 opent  de score, geheel terecht een typische Honky Tonker  met twangende Telecaster. Even verderop vinden we met Little Rock nog zo’n puntige rocker van Hayes die meestal op de setlist prijkte tijdens gezamenlijke tournees.

Als jonge snaak werd Lund door Fred Eaglesmith geïntroduceerd in de countryscene en uitgenodigd  om mee te reizen in de tourbus. Op zijn beurt toont Lund zijn dankbaarheid met een fijne interpretatie van Spookin The Horses, een slowburner met wonderlijk bluesy gitaarwerk van Grant Siemens die bij momenten eveneens de pedalsteel laat janken. Blue Wing van Tom Russell stamt uit de periode met zijn band waarin Andrew Hardin figureerde. De sleutelsong uit Poor Man’s Dream is één van de weinige favorieten uit de post seventies periode die Lund met zijn vader deelde.

Uiteraard mag het grote voorbeeld hier niet ontbreken. Ian Tyson de ondertussen hoogbejaarde die tegenwoordig in Alberta resideert maakte ook na de folkduo periode met zijn vrouw Sylvia furore als ‘singin’ cowboy’. Lund toont zich een waardig opvolger in Montana Waltz, een meeslepende countryslijper en het op al even fraai galmende snarentwang leunende Road To Las Cruces.

Pasa -Get Down- Besa onvervalste rockabilly van John Evans die Lund nog als producer assisteerde. Na het nerveus huppelende  American Headliner neemt Corb Lund met het evenmin van ironie gespeende Age Like Wine van Todd Snider afscheid, wellicht voorlopig, er bestaan plannen voor een gelijkaardige opvolger en dat is een bijzonder fijn vooruitzicht.  1. Highway 87 ( Hayes Carll)
  2. That’s What Keeps The Rent Down, Baby ( Geoff Berner)
  3. Montana Waltz ( Ian Tyson)
  4. Blue Wing ( Tom Rusell)
  5. Pasa-Get Down-Dena ( John Evans)
  6. Spookin’ The Horses ( Fred Eaglesmith)
  7. Little Rock ( Hayes Carll)
  8. Road To Las Cruces ( Ian Tyson)
  9. Big American Headliner ( Mike Plume)
  10. Age Like Wine ( Todd Snider)