×

Recensie

Roots

21 oktober 2009

Corb Lund

Losin' Lately Gambler

Geschreven door:

Uitgebracht door: New West Records

Losin' Lately Gambler Corb Lund Roots 3 Corb Lund – Losin’ Lately Gambler Written in Music https://writteninmusic.com

Yiehaa! Ja, de cowboyhoed op de cover verklapt eigenlijk al wel wat je als luisteraar kunt verwachten. Hoewel, uiteraard is niet alle country aan te bevelen. En dat is dit nieuwste album van Corb Lund wel. Waarom wordt zo uitgelegd aan de hand van een aantal nummers en met een algeheel oordeel over het album, eerst even wat feiten over de zanger zelf:

Lund werd geboren in het Canadese Alberta en kwam al vroeg in aanraking met muziek. Zo heeft  hij -geloof het of niet- zelfs een punkrock verleden: als medeoprichter speelde hij in een band genaamd The Smalls. Nog voor hij hiermee brak, had hij via een ander (roots-country) project al twee albums uitgebracht. En een paar cd’s verder zijn we nu dan aanbeland bij Losin’ Lately Gambler, Lund’s zesde album. Net als zijn meeste andere is ook dit geproduceerd door Harry Stinson, een grootheid die in het verleden al werkte met een keur van artiesten als Jimmy Buffett, Roseanne Cash, Iris Dement, Neil Diamond, Peter Frampton, Emmylou Harris, Etta James, Flaco Jiminez, Bette Midler, Dolly Parton en Bob Seger. Om er maar een paar te noemen.

De cd telt twaalf nummers, van Horse doctor, come quick, een vrolijk klinkend nummer over een serieuzer thema als drugs tot aan Rye Whiskey /Time To Switch To Whiskey. Niet alleen een titel die ondergetekende als fervent Whisky-liefhebber aanspreekt, het is ook ‘gewoon’ een leuke, vrolijke afsluiter in de vorm van een live meezinger. Het eerste deel traditional, het tweede deel in dezelfde lijn, maar aan eigen brein ontsproten. Doet het altijd goed, in elke honky tonk of studentenkroeg. Yiehaa!

Tussendoor horen we een mix van nummers die hun plek vinden tussen Rock and Roll en country, waarbij het gewicht toch zeker naar die laatste stroming gaat. Al was het maar door de befaamde snik die ook in Lund’s stem veelvuldig te horen.

Een leuk gevolg aan instrumenten komt voorbij (van een lekkere slide gitaar tot banjo tot contrabas). A Game In Town Like This begint met een heerlijk gitaartje a la Tony Joe White, maar krijgt door Lund’s typische stem toch een hele andere (maar mooie) wending. Zijn geboorteplaats bezingt Lund nog in een slowblues Alberta Says Hello. En hij brengt ook nog zijn eigen Cashiaanse Boy Named Sue met het nummer Talkin’ Veterinarian Blues. Leukste titel is toch wel It’s Hard To Keep A White Shirt Clean, een nummer dat hij schreef voor de overleden mandolinespeler Willie P. Bennett. Om die reden is het wel vreemd dat de mandoline op deze track nou net ontbreekt. Op Chinook Wind is zowaar een flanger te horen, een effect dat je misschien niet zo 123 in deze stijl verwacht, maar toch prima blijkt te passen. Sterker, het is zelfs eens één van de leukste nummers van de cd.

Lund maakt country, dat moge duidelijk zijn. Toch is het wel prettig om te horen, dat hij in zijn nummers ook andere invloeden durft mee te nemen. Dat maakt dit album ook interessant voor de liefhebber die meer uit zijn boxen wil horen dan een linedance-geluidje. Corb Lund is veel meer dan zo iemand: hij is een volwaardige artiest die met Losin’ Lately Gambler een volwaardig album aflevert!



  1. Horse Doctor, Come Quick
  2. Steer Rider's Blues
  3. A Game In Town Like This
  4. Alberta Says Hello
  5. Talkin' Veterinarian Blues
  6. It's Hard to Keep a White Shirt Clean (for Willie P. Bennett)
  7. Long Gone to Saskatchewan
  8. Devil's Best Dress
  9. The Only Long Rider I Know
  10. Chinook Wind
  11. This Is My Prairie
  12. Rye Whiskey / Time to Switch to Whiskey