×

Recensie

Roots

26 september 2012

Corb Lund

Cabin Fever

Geschreven door: Theo de Jong

Uitgebracht door: New West

Cabin Fever Corb Lund Roots 3.5 Corb Lund – Cabin Fever Written in Music https://writteninmusic.com

De opvolger van Losin’ Lately Gambler uit 2009 bestaat uit een dubbel-cd met elektrische en akoestische versies van dezelfde nummers (op één na geheel uit Lunds eigen koker), die muzikaal sterk genoeg zijn om in twee aankledingen te beluisteren. Lund wisselt country rock weer moeiteloos af met western swing en enkele buitengewoon fraaie ballads. Beide delen van Cabin Fever zijn nagenoeg live opgenomen met Lunds eigen Hurtin’ Albertans, gelukkig zonder dat de schaarse instrumentale en vocale vlekjes zijn weggepoetst. Als er zoiets bestaat als Canadese twang, dan is Corb Lund ermee geboren, en zijn heldere, licht nasale stem is lenig genoeg om er af en toe een – passende – jodel uit te gooien. Lund speelt met de songteksten, hetzij door het gebruik van verschillende coupletten in de beide interpretaties van de liedjes, hetzij door de volgorde van die coupletten te veranderen waar het repertoire dit aankan.

De teksten verschillen deze keer wel sterk in kwaliteit. Zo geeft Lund een prachtig staaltje opgeruimd sarcasme weg in Mein Deutsches Motorrad (I’m makin’ ninety miles an hour like I’m blitzing into Poland), terwijl hij in Priceless Antique Pistol Shoots Startled Owner de macabere hilariteit van zijn verhaal juist veel te zwaar aanzet, ten koste van het beoogde effect. In de strofen van The Gothest Girl I Can toont de auteur een ludiek beeldend vermogen waar weinig collega’s aan kunnen tippen, maar in het refrein neemt hij zijn toevlucht tot een in de alternatieve country na ruim twee decennia wel erg voorspelbare vorm van ironie. Het laatste euvel steekt opnieuw de kop op in Bible on the Dash, waarvan het gegeven bewust of onbewust gepikt is uit de lange introductie die Townes Van Zandt in het begin van de jaren negentig voor Pancho and Lefty gebruikte (een inleiding die onder meer vereeuwigd is op Rain on a Conga Drum – Live in Berlin). Een artiest mag vanzelfsprekend jatten, zolang het gestolen goed bij hem beter gedijt dan bij de vorige eigenaar. In dit geval geldt dat niet, want Townes’ meesterlijk opgebouwde verhaal verzandt bij Lund en medeschrijvers Hayes Carll en Jason Boland direct in pseudoprogressieve clichés.

Daar staat echter het nodige tegenover. Drink It Like You Mean It is een met subliem vernuft in elkaar gestoken zuipnummer, dat George Jones bloedserieus zou kunnen vertolken, maar dat óók werkt als parodie op het hele genre van de tear-in-your-beer song. Cows Around spot luchtig en liefdevol met de schijnbare uitzichtloosheid van het door “iedereen” koppig volgehouden veeboerenbestaan in Lund’s eigen provincie Alberta, en de zanger toont zich hier, binnen de geëigende omlijsting van de western swing, een entertainer van allure.

Lunds grootste kracht op Cabin Fever ligt niet voor het eerst in de ballads. September is zo’n lied van onvervulbaar verlangen dat alleen tot zijn recht komt in een country setting. One Left in the Chamber draait om het eerste woord van de titel. Het is een bittere, broeierige terugblik op het leven van de ik-figuur, die op het punt staat  zelfmoord te plegen. One representeert, in vele gedaanten, zowel paarden als vrouwen, wat hier echt niets met seksisme van doen heeft. Uiteindelijk staat het telwoord voor de laatste kogel. “And the one left in the chamber ought to do.” Lund brengt het verhaal met walging en gelatenheid, zonder het minste theater. De hoofdpersoon maakt, alvorens de trekker over te halen, eens en voorgoed duidelijk dat zijn besluit onherroepelijk is – en het blijkt voor de luisteraar onmogelijk om hem niet te geloven. Zodra Lund erin slaagt om het niveau van deze song een album lang vol te houden, kunnen we genieten van een meesterwerkje. 1. Gettin' Down On The Mountain
 2. Dig Gravedigger Dig
 3. Bible On The Dash (Featuring Hayes Carll)
 4. September
 5. Mein Deutsches Motorrad
 6. Cows Around
 7. [You Ain't A Cowboy] If You Ain't Been Bucked Off
 8. Drink It Like You Mean It
 9. Priceless Antique Pistol Shoots Startled Owner
 10. The Gothest Girl I Can
 11. One Left In The Chamber
 12. Pour 'Em Kinda Strong