×

Recensie

Roots

22 juni 2020

Corb Lund

Agricultural Tragic

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Agricultural Tragic Corb Lund Roots 4 Corb Lund – Agricultural Tragic Written in Music https://writteninmusic.com

Vijf jaar is het geleden dat we nog iets vernamen van Curb Lund via het uitsluitend met coverwerk gevulde Cover Your Tracks. De hoesfoto’s van Agricultural Tragic laten geen twijfel toe, zoals de foto’s opgebouwd met gesimuleerde (?) authentieke Western taferelen die cowboys met paarden en zwaar beladen muildieren onthullen, graaft de voormalige Canadese rodeoman diep in de familieroots die zich situeren in dat destijds nog wilde Westen uit de pioniersperiode.

Invloeden die eerder in zijn verhalend songwerk doorsijpelen en die Lund samen met zijn Hurtin’ Albertans op diverse locaties in Tenessee en Texas opnam en een enkele keer in  de voormalige thuishaven Alberta. Evans Johns verzorgde samen met Harry Stinson de productie. Stinson, een veelzijdig multi-instrumentalist ‘beperkt’ zich tot achtergrondzang maar is eveneens alomtegenwoordig met de tamboerijn. Die geeft afwisselend met enthousiaste handclaps het ritme aan vanaf het stevig uit de startblokken schietende 90 Seconds Of Your Time. Er wordt  overigens meestal op behoorlijk stevig tempo doorgedraafd zoals Oklahomans! illustreert.

Dat is uiteraard ten zeerste aanbevolen als je oog in oog met zo’n uit de kluiten wassen grizzly exemplaar komt te staan. Of is een stilstaande pose eerder wenselijk vraagt Lund zich vertwijfeld af, hij opent het debat in Grizzly Bear Blues ondersteund door flukse Telecaster picking en messscherpe slides. Ook in Dance With Your Spurs On klinkt het indie rock verleden sterk door.

De meest memorabele passages beleven we als de viool van Tammy Rogers en de mandoline van Sam Bush zich bij The Hurtin’ Albertans voegen en bluegrass zich met rockende countrytonen vermeien in Old Men. Het duet met Jaida Dryer I Think You Oughta Try Whiskey is op klassieke slapstick country railtrack ritmiek geënt met op de achtergrond een huilende stoomtreinwhistle. Bijzonder fraai zijn de doorvoelde associaties met het cowboyleven en hun paarden, in een kabbelend Raining Horses duikt de mooie steelgitaar van Dan Dugmore op.

Never Had Horses zingt Lund voor zijn moeder die bejaarde paarden opving en onlangs  gedwongen afscheid nam van haar laatste viervoeter. “Not every gunfight was won by the goods”, stelt Lund in Louis L’Amour, een relativerende ode aan de auteur van een imposant Western oeuvre. Corb Lund  toont zich andermaal een onderlegd archivaris van het niet altijd even rooskleurige bestaan van de cowboy dat zich in een genuanceerd muzikaal landschap ontrolt. 1. 90 Seconds Of Your Time
 2. Old Men
 3. I Think You Oughta Try Whiskey
 4. Raining Horses
 5. Oklahomans!
 6. Grizzly Bear Blues
 7. Dance With Your Spurs On
 8. Louis L'amour
 9. Never Not Had Horses
 10. Ranchin', Ridin', Romance (Two Outta Three Ain't Bad)
 11. Rat Patrol
 12. Tattoos Blues