×

Recensie

Alternative

24 november 2016

Conor Oberst

Ruminations

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Ruminations Conor Oberst Alternative 3.5 Conor Oberst – Ruminations Written in Music https://writteninmusic.com

Een pure, tegelijk breekbare Conor Oberst is te horen op Ruminations, zijn alweer zevende album. Met piano, akoestische gitaar en harmonica als enige begeleiding komen de songs, sober in muziek en rijk in teksten, met zijn immer breekbare stem gezongen, intiemer over dan ooit.

Ruminations werd afgelopen winter opgenomen in een met sneeuw bedekt Nebraska waar Oberst zichzelf muzikaal opnieuw uitvond. De frontman van Bright Eyes leek de vorige jaren de muzikale richting wat kwijt. De platen die hij uitbracht hadden genoeg mooie songs maar leken als geheel wat minder gefocust. Alleen achter de piano of op gitaar komt Oberts wel veel directer binnen.

Dat de man een geweldig liedjesschrijver is maakt Ruminations wel weer heel erg duidelijk. Juist omdat de muziek basis is ligt de nadruk op zijn geweldige teksten en zijn zo kenmerkende gebroken stem. Vrolijk zal Oberst in zijn teksten nooit worden kunnen we nu na al die jaren wel vaststellen. Ook op Ruminations gaan de teksten vooral over ziekte, dood en verlies. Maar hij heeft daar nu dan ook alle reden voor. Eerder dit jaar werd er een cyste in zijn hersenen geconstateerd.

Alleen de manier waarop hij zijn angsten met teksten als ‘Cathetered piss fed through a tube/ Cyst in the brain, blood on the bamboo’ en ‘Closing my eyes, counting the sheep/Gun in my mouth, trying to sleep/Everything ends, everything has to’ in het emotievolle Counting Sheep beschrijft, maken Ruminations een intiem en indrukwekkend album.

Ruminations, bijna 20 jaar na zijn debuut als Bright Eyes alweer, is een indrukwekkende terugkeer naar vorm van de nog steeds maar 36-jarige uit Omaha, Nebraska, afkomstige songwriter/performer. Een album zo intiem en eerlijk als je maar heel weinig hoort. Een album dat intens is maar ook hoopvol. Ruminations maakt dat we Oberst vanaf nu weer heel erg in de gaten moeten gaan houden.  1. Tachycardia
  2. Barbary Coast (Later)
  3. Gossamer Thin
  4. Counting Sheep
  5. Mamah Borthwick (A Sketch)
  6. The Rain Follows The Plow
  7. A Little Uncanny
  8. Next Of Kin
  9. You All Loved Him Once
  10. Till St. Dymphna Kicks Us Out