×

Recensie

Electronic

14 februari 2018

Conjoint

Earprints (reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: DDS

Earprints (reissue) Conjoint Electronic 4.5 Conjoint – Earprints (reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Wat brengen de mannen van Demdike Stare met Earprints van het revolutionaire Conjoint een ongelooflijk fijn heruitgave op hun DDS-label uit.

Conjoint bracht in hun korte bestaan maar 3 albums uit, waarvan Earprints uit 2000 al snel legendarisch bleek. Conjoint was een vijfmansband gestart door David Moufang, ook bekend als Move D. In de band zaten ook de vermaarde pianist en vibrafoonspeler Karl Berger, die eerder onder meer met jazzgrootheden als Ornette Coleman en Don Cherry had gewerkt, en Jonas Grossmann, Jamie Hodge en Gunter Kraus. Het was een groep muzikanten die de grenzen van de jazz naar een nieuwe toekomst duwden door deze in glorieuze, avontuurlijke en elektronische sferen te duwen.

Earprints was hun tweede album en bleek niet alleen hun belangrijkste maar ook hun beste, een electronic-klassieker zelfs. Al helemaal nu we het album zo’n kleine 18 jaar later opnieuw beluisteren. Wat een prachtige muzikanten telt de band en wat een ongelooflijk composities telt het album.

Architect van de band was de in Heidelberg geboren Moufang die zich eerst als muzikant (percussie en gitaar) ontwikkelde en vervolgens, na zich vanaf 1989 in de house gestort te hebben, als DJ Move D, gedurende de jaren 90, snel naam maakte. Zijn grote liefde voor de ambient en jazz bleek uiteindelijk de basis voor Conjoint, waarvan ze de albums op Source Records, het door hemzelf en partner Grossmann opgestarte platenlabel, uitbrachten.

Earprints blijft een geweldig interessante plaat. De vrije jazzinvloeden in een blend met fijne ambient electronics klinken verkwikkend en intrigerend. Juist ook omdat de jazzinvloeden in de mix soms net even te laat worden losgelaten of door de blender gehaald worden en daardoor extra prikkelen.

In totaal 20 tracks waarvan elke zijn eigen sfeer heeft maar met elkaar volledige coherent in albumvorm klinken. Al moet gezegd worden dat juist op 2 plakken vinyl de ideale balans ontstaat. Vooral omdat briljante tracks als The Joint en No Balls kanten B en D mogen afsluiten.

Earprints is een heerlijk album dat je zowel in een heerlijk ambient bad laat onderdompelen als dat het je met vrije jazzklanken uit je comfortzone trekt. Een ideale, soms zelfs ronduit geniale, collectie composities die immer prikkelt, inspireert en intrigeert. Earprints is een album om diep te koesteren.

Tracklisting Earprints (vinyl reissue):

Kant A:

 1. Earprint Nr1
 2. Strange Ideas
 3. Earprint Nr2
 4. Walk On
 5. Earprint Nr3

Kant B:

 1. Four Nine
 2. Earprint Nr4
 3. La Pluie Et La Seine
 4. Earprint Nr5
 5. The Joint

Kant C:

 1. New York Mary Disaster
 2. Born Under A Rhyming Planet At The Foot Of The Odenwald
 3. Earprint Nr 6
 4. Bar Rock
 5. Earprint Nr7wav

Kant D:

 1. Instructions
 2. Deductions (Who Can Get Me The Phone Number For Mark Hollis)
 3. Earprint Nr8
 4. Die Implosion Des Sterns (Und Das Absolute Nichts Danach)
 5. No Balls


 1. Earprint Nr1
 2. Strange Ideas
 3. Earprint Nr2
 4. Walk On
 5. Earprint Nr3
 6. Four Nine
 7. Earprint Nr4
 8. La Pluie Et La Seine
 9. Earprint Nr5
 10. The Joint
 11. New York Mary Disaster
 12. Born Under a Rhyming Planet at the Foot of the Odenwald
 13. Earprint Nr 6
 14. Bar Rock
 15. Earprint Nr7
 16. Instructions
 17. Deductions (Who Can Get Me the Phone Number for Mark Hollis)
 18. Earprint Nr8
 19. Die Implosion Des Sterns (Und Das Absolute Nichts Danach)
 20. No Balls