×

Recensie

24 augustus 2016

Con Brio

Paradise

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: V2

Paradise Con Brio Soul / Hiphop 3.5 Con Brio – Paradise Written in Music https://writteninmusic.com

Con Brio is een zevenkoppig collectief uit San Francisco dat op hun debuutalbum Paradise grossiert in lekker behapbare soul, funk, pop, rock en jazz. De band rond de twintiger Ziek McCarter heeft al een geduchte live-reputatie opgebouwd en stond onlangs op North Sea Jazz, een festival dat doorgaans veel ruimte biedt aan bands als Con Brio.

Op Paradise laat de band horen van alle markten thuis te zijn. De titeltrack aan het begin laat stevige (seventies) rockriffs horen en is eigenlijk meer een intro dan een song. De stevige gitaren komen ook nog langs op Hard Times, zij het dat ze hier meer ingebed zijn in lekkere grooves. Elders horen we lekkere pop/soul (Eagle Eye), strakke pop/funk (Liftoff), zwoele popjazz (Can’t Get Enough), smakelijke retro-funk (No Limits) en tribale ritmes en chants (Money).

Het experimentele You Think This Is A Game?, een soort oefening in psychedelica en free jazz, is de brug naar de hit van het album, Free & Brave, een stampende track die een onweerstaanbare ontlading in het refrein laat horen. Jamiroquai zou er niet op spugen. En zo zijn er wel meer referentiepunten aan te wijzen op dit album: Prince, Curtis Mayfield, Stevie Wonder en Lenny Kravitz, om er maar een paar te noemen. Al deze invloeden worden door McCarter c.s. soepel omgezet in aantrekkelijke, tijdloze songs.

Con Brio beschouwt Paradise als een culminatiepunt van vele uren optreden, jammen en opnemen. Het album is een evenwichtige staalkaart van de band die bewust een groot publiek bedient en daardoor ook weinig uitdaagt of verrast. De plaat werd onberispelijk geproduceerd door Mario Caldato Jr, die eerder werkte met Beck en de Beastie Boys.

Paradise is een prima werkstuk en zal zijn weg wel vinden naar de radiostations en de boekers. Dat laatste is in Nederland in ieder geval al gebeurd want dit najaar staat Con Brio op diverse Nederlandse podia.

Con Brio live in Nederland:

27 november: Doornroosje, Nijmegen
28 november: De Spieghel, Groningen
29 november: Paradiso (bovenzaal), Amsterdam
1 december: Muziekgieterij, Maastricht
6 december: LantarenVenster, Rotterdam
7 december: Tivoli Vredenburg, Utrecht 1. Paradise
 2. Eagle Eye
 3. Liftoff
 4. You Think This Is A Game
 5. Free & Brave
 6. Hard Times
 7. My Love
 8. Money
 9. No Limits
 10. Honey
 11. Paradise Outro
 12. Can't Get Enough